Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-tva-doda-efter-skott-pa-universitet-i-usa/

Världen

Minst två döda efter skott på universitet i USA

01:27. Minst två personer har dött vid en skottlossning på University of North Carolina i Charlotte i USA. Studenterna skulle fira sista dagen på terminen när en 22-årig student på universitet avlossade skott.

Minst två personer har dödats och tre har livshotande skador sedan en beväpnad person öppnat eld inne på University of North Carolina i Charlotte strax före midnatt natten till onsdagen svensk tid. 

Skytten är gripen och hela skolområdet har stängts.

Rätta artikel

Flera lokala medier rapporterar att den gripne är eller har varit elev på skolan. Den misstänkte, en 22-årig man, ska ha varit beväpnad med en pistol när han greps.

– Det är inte en person som har varit på vår radar, säger universitetets polischef Jeff Baker till pressen.

Fyra personer har förts till sjukhus, tillståndet är kritiskt för tre av dem.

Foto: Jason E. Miczek/AP

Händelsen inträffade vid 17.50-tiden lokal tid då polis kallades till en byggnad på universitetsområdet. Bilder från området visar studenter som lugnt lämnar platsen medan polis springer i motsatt riktning.

Andra elever har skickat bilder som visar hur de sökt skydd i olika rum på skolan.

– Vi sprang till biblioteket och barrikaderade oss i ett rum till dess att det kom en polis och följde med ut, berättar en kvinnlig student för WCNC-TV.

– Vi tog oss ut med våra händer över huvuden. Polisen ropade åt oss att skynda på, ”ut, ut, ut, ut!”

Flera elever berättar för tv-kanalen hur de hört kraftiga smällar och varnats för att det fanns en aktiv skytt inne på skolan via sms från vänner.

– Jag var livrädd och lämnade allt, dator, böcker, men lyckades ringa min pappa som sa till mig att skydda mig, berättar en ung kvinna för tv-kanalen.

En annan kvinnlig student berättar hur hon och de andra tränat för sådana här situationer men att det inte hjälpte nu när allt blev verklighet:

– Vi fick panik och var lätta mål om någon hade velat skjuta oss. När polisen kom visste jag inte om det var en riktig polis eller om det var skytten.

Flera lokala nyhetsmedier rapporterar att minst tre skott ska ha hörts. Skolan gick snabbt ut med ett larm via Twitter där man uppmanade alla som befann sig inom skolans område att söka skydd. Vid 01-tiden svensk tid hade varningen tagits bort från skolans webbplats.

https://twitter.com/NinerAlerts/status/1123343829225046022