Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-tva-garningsman-i-t-banesprangningen/

Världen

Minst två gärningsmän i t-banesprängningen

Foto: Martin Meissner/AP

Polisen söker en andra gärningsman efter tisdagens sprängning av tunnelbanan i Maalbeek, Bryssel. Övervakningsbilder visar att självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui hade sällskap.

Khalid el-Bakraoui utlöste sin sprängladdning och dödade över tjugo personer på Maalbeeks t-baneperrong klockan 9.11 i tisdags. På bilder från övervakningskameror syns han ha sällskap av en man som också har en väska liknande de som setts på bilderna från flygplatsen Zaventem, enligt Le Monde.

Tidningen Dernière Heure har publicerat en fantombild av den eftersökte:

https://twitter.com/ladh/status/712916976570605569

En av de tre männen på flygplatsbilderna fick inte sin sprängladdning att detonera varför han lämnade platsen rusande vid 8-tiden och har sedan dess varit huvudfokus för den intensiva utredningen. Nu är alltså ytterligare en oidentifierad man eftersökt som misstänkt för det omfattande terrorbrottet.

Om uppgifterna stämmer att det rör sig om totalt fem väskor med sprängladdningar skulle det passa med vittnesmålet från taxiföraren som fullständigt ovetande skjutsade gärningsmännen ut till Zaventem. Enligt honom hade männen blivit upprörda för att de inte fått en stor taxi, som de beställt, och tvingats lämna efter sig två väskor. 

Läs mer: Terroristerna hade fler sprängladdningar

Enligt vad som hittills är känt har tre män med sprängladdningar dödat sig själva och ett drygt trettiotal oskyldiga människor – bröderna Ibrahim och Khalid el-Bakraoui samt Najim Laachraoui. Ibrahim el-Bakraoui som ska ha skrivit något som kallats ett ”testamente”, som påträffats i en soptunna vid den upphämtningsadress som taxiföraren uppgett, nämner ett namn som också förekommit i utredningen av Paris-terrordåden, men det är inte bekräftat att den mannen skulle vara inblandad.