Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/missiler-mot-mal-i-israel-slog-ned-nara-tel-aviv/

Världen

Missiler mot Tel Aviv från Gazaremsan

Det israeliska luftvärnssystemet aktiverades. Foto: Ariel Schalit/AP

Två missiler avfyrades mot Israel från Gaza på torsdagskvällen, rapporterar israeliska medier. Missilerna ska ha slagit ned nära Tel Aviv.

Rätta artikel

Kraftiga smällar hördes i Tel Aviv på torsdagskvällen, skriver tidningen Haarets i sin nätupplaga.

Enligt israelisk militär aktiverades luftvärnssystemet ”Iron dome” som sköt ned projektilerna. Videoklipp visar hur två robotar, troligen från ”Iron dome”, stiger på himlen bakom höghusbebyggelse, vilket följs av en explosion i luften. Det tyder på att systemet åtminstone aktiverats.

Det finns inga uppgifter om att missilerna orsakat någon skada. Missilerna ska ha skjutits från norra delen av Gaza-remsan. Enligt Reuters förnekar Hamas att man ligger bakom attacken.

– Ingen raket landade i något bebyggt område, säger Ronen Manelis, talesperson för den israeliska militären, till Israel Radio. Vi vet inte vilka som utförde detta, men Hamas är den huvudsakliga organisationen på Gazaremsan. Den är ansvarig för vad som händer på remsan och vad som sänds ut från den.

Tel Avivs borgmästare Ron Huldai säger att en av projektilerna ”uppenbarligen föll ned i havet” och att den andra landat någon annanstans.

Det är första gången på två år som varningssystemet aktiveras nära Tel Aviv.

Om två veckor har de palestinska protesterna vid gränsen till Gazaremsan pågått i ett års tid. Protesterna har genomförts på veckobasis och ofta resulterat i sammandrabbningar, som ofta resulterat i att palestinier dödats.

Runt 200 palestinier har dödats i samband med demonstrationerna och runt 60 i andra sammanhang vid gränsen, till exempel i skottväxling. Under samma period har en israelisk soldat dödats, skjuten av en palestinsk krypskytt.

Israel går till val om tre veckor.