Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Misslyckad fredsprocess gynnar högern i Colombias presidentval

01:23. 41-årige nykomlingen Iván Duque ser ut att vinna första valomgången i Colombia. För DN:s Henrik Brandão Jönsson berättar han hur han tänker minska gapet mellan rika och fattiga.

Bogotá. Fredsprocessen i Colombia blev inte vad folket hoppats på. Det har gett högern medvind inför söndagens presidentval. Med hjälp av en besviken arbetarklass och den kristna högern ser den 41-årige nykomlingen Iván Duque ut att vinna första valomgången.

41-årige nykomlingen Iván Duque ut att vinna första valomgången i Colombia.
41-årige nykomlingen Iván Duque ut att vinna första valomgången i Colombia. Foto: Gerald Bermude

Till ändhållplatsen Portal del Tunal i huvudstaden Bogotá kommer sällan någon från mångmiljonstadens rikare delar. Denna dag är dock ett undantag. Några av de främsta representanterna från Colombias högerparti har vågat sig ut i förorten för att suga upp arbetarklassens missnöje med fredsprocessen. Flera gerillamedlemmar ur Farc har åter blandat sig i landets kokainproduktion och strider har blossat upp på flera håll i landet.  

– Det är dags för en tuff president igen, säger Maria Santos, 53.

Hon är ensamstående mamma till tre tonårspojkar och tycker att dagens president, fredspristagaren Manuel Santos, har varit alldeles för mjäkig mot Farc-gerillan. Presidenten anklagas för att ha daltat med gerillamedlemmarna och varit för frikostig.

– De har dödat och får bidrag. Vad får jag som varit hederlig i hela mitt liv? Ingenting!

”Det är dags för en tuff president igen”, säger Maria Santos.
”Det är dags för en tuff president igen”, säger Maria Santos. Foto: Gerald Bermudez

Maria Santos är så uppretad att hon arbetar frivilligt för den 41-årige presidentkandidaten Iván Duque som tillhör högerpartiet Centro Democrático. Duque har gjort karriär inom den amerikanska utvecklingsbanken IDB och blev för fyra år sedan senator för högerpartiet i Colombia. 

Partiet styrs av den tidigare presidenten, Álvaro Uribe, som lät bomba Farc-gerillans läger mellan åren 2002 och 2010. Vid Duques avslutande kampanjmöte i förorten El Tunal inleder Álvaro Uribe med att hylla sin handplockade kandidat.

Det finns ingen mer förberedd person att leda detta vackra land än Iván Duque, Álvaro Uribe.
Det finns ingen mer förberedd person att leda detta vackra land än Iván Duque, Álvaro Uribe. Foto: Gerald Bermudez

– Det finns ingen mer förberedd person att leda detta vackra land än Iván Duque, skriker han.

Cirka 5.000 förortsbor jublar och väntar in Iván Duque som kommer in på scen i blå dunväst. Han lovar att höja minimilönen, sänka skatten, höja säkerheten, ge livstidsfängelse åt våldtäktsmän, förbjuda droger för personligt bruk och skicka in armén för att strida mot avhoppade Farc-medlemmar. 

Trots sitt tuffa budskap avslutar presidentkandidaten sitt tal med att citera Mahatma Gandhi. Den indiske ledaren Gandhi är känd för sitt icke-våldsbudskap, medan högerpartiet är känt för sina bombningar.

– Vi ska sätta hårt mot hårt, lovar Iván Duque.

I 54 år har Colombia plågats av en svårlöst konflikt mellan gerillagrupperna Farc och ELN, paramilitära styrkor, kokainkarteller och den colombianska armén. Konflikten har kostat en kvarts miljon liv och över fem miljoner internflyktingar. För två år sedan undertecknade regeringen ett fredsavtal med Farc som röstades ned en månad senare vid en folkomröstning. 

Majoriteten ville se hårdare straff mot de gerillaledare som kidnappat och dödat oskyldiga under decennier. Trots att fredsavtalet röstades ned genomförde president Santos avtalet, fick Nobels fredspris och sköt missnöjet framför sig. 

Efter åtta år vid makten avgår han i sommar och en efterträdare ska utses. Hans rival, Álvaro Uribe, som ledde nej-kampanjen mot fredsavtalet, får inte ställa upp i valet eftersom han redan varit president. I stället har han utsett Iván Duque till att representera honom.

– Jag tycker Duque är duktig. Stilig och hederlig, säger Lina Carvajal, 31.

”Vi var en majoritet som röstade nej till fredsavtalet. Det måste respekteras”, säger Lina Carvajal och hennes man Julian, som är pastor.
”Vi var en majoritet som röstade nej till fredsavtalet. Det måste respekteras”, säger Lina Carvajal och hennes man Julian, som är pastor. Foto: Gerald BERMUDEZ

Hon tillhör det frireligiösa partiet Mira som i utbyte mot politisk makt ställt sig bakom högerpartiets kandidat. Det frireligiösa partiet vill revidera det omfattande fredsavtalet och ta bort alla benämningar som relaterar till hbtq-personer. Partiet vill inte heller ge amnesti till gerillamedlemmar som dödat oskyldiga. 

– Vi vill ha fred, men inte till vilket pris som helst, säger Lina Carvajal.

Hon och hennes man, som är pastor i frikyrkan Ministerial de Jesucristo Internacional, har flyttat in i en modern lägenhet i arbetarförorten El Tunal. Lägenheten är på 60 kvadratmeter, har tre sovrum och är prydd med bilder på den religiösa ledaren María Piraquive som startade den kristna sekt som i dag blivit en av Colombias starkaste politiska rörelser. Paret har en son på 11 år som går i en kristen skola.

– Vi vill inte att han ska smittas av dåligt uppförande från eleverna på de kommunala skolorna, förklarar pappan Julian Carvajal, 33.

Colombia är ett av Latinamerikas mest konservativa länder och varje gång en vänsterrörelse växer går konservativa krafter samman och avrättar vänsterkandidaterna.

Inför årets val har mördandet av vänsterledare på landsbygden ökat. Uppemot 180 mord har skett sedan fredsavtalet trädde i kraft för två år sedan. Vänsterpartierna skyller dödandet på de paramilitära styrkor som Álvaro Uribe var med om att skapa i slutet av 1990-talet för att tränga undan Farc-gerillan på landsbygden.

Julian Carvajal och hans fru är emot dödandet, men tycker inte att fredsavtalet lett till något gott.

– Vi var en majoritet som röstade nej till fredsavtalet. Det måste respekteras. Offren har ännu inte fått ut de ersättningar som de blivit lovade, säger Julian Carvajal.

Problemet med den politik som högerkandidaten Iván Duque vill införa är att krigandet endast lär göda det som är konfliktens kärna i Colombia – den orättvisa fördelningen av mark på landsbygden. Colombia är ett av de länder i världen där gapet mellan fattiga och rika är som störst. Ytterst lite har diskuterats om hur det gapet ska övervinnas vid årets val. När Iván Duque avslutat sitt tal i parken i förorten El Tunal passar jag på att fråga honom.

– För att minska gapet är ett av mina främsta mål att se till att pengar till utbildning och sjukvård i första hand går till de fattiga, svarar Iván Duque.

För att få loss pengar vill han att fattiga gatuförsäljare och säkerhetsvakter, som är Colombias största yrkesgrupp, startar bolag för att komma in på den formella arbetsmarknaden.

– Det behövs regleringar för att skapa fasta anställningar, säger han.

När Duque får en fråga om Farc borde frukta honom som president hävdar han att de gerillamedlemmar som lämnat in sina vapen inte har något att frukta.

– Det är gerillaledarna som ljuger, gömmer vapen och tillgångar och inte betalar offren, som ska vara oroliga. För dem väntar långa fängelse straff, säger han.

På 16:e våningen i en skyskrapa i stadsdelen La Macarena har statsvetaren Ariel Ávila sitt kontor. Han är chef för organisationen Paz y Reconciliación som specialiserat sig på den mångåriga colombianska konflikten. Han menar att fredsprocessen är i fara om Iván Duque blir Colombias näste president.

Ariel Avila
Ariel Avila Foto: Gerald BERMUDEZ

– Han har gjort som högern alltid gör vid val. De arbetar med rädslan och bygger upp den. Det kommer att bli bombningar igen, tror Ariel Avila, 36.

Det han ser som en skillnad vid detta val är att högerpartiet blivit allt mer desperat. Duque försöker övertyga väljarna om att partiet närmat sig mitten när det i själva verket flyttat högerut och allierat sig med det värdekonservativa partiet Mira.

– Högern känner på sig att samhället håller på att moderniseras. De är rädda. Colombia är redan inne i en förändringsfas. Den sittande regeringen har haft två lesbiska ministrar. Även om högern kan vinna i år, så lär det bli vänstern nästa gång, säger han.

Fakta.Så går valet till

Enligt senaste valprognosen leder Iván Duque med 37 procent av rösterna framför vänsterns kandidat, Bogotas före detta borgmästare Gustavo Petro, som har 27 procent.

Mittenkandidaten Sergio Fajardo, som ställer upp tillsammans med miljöpartiets Claudia López, har 16 procent. 

Om ingen kandidat får egen majoritet på söndag går de två kandidater som får flest röster vidare till en andra valomgång som avgörs den 17 juni.

 

Fakta.Farc-gerillan

Farc-gerillan grundades 1964 för att göra Colombia till ett mer rättvist samhälle.

I början hade gerillan stöd på landsbygden, men ju mer gerillan använde sig av utpressning för att rekrytera soldater blev den marxistiska gerillan alltmer impopulär.

När gerillan lämnade in sina vapen förra året hade den endast 7 000 soldater. 

Farc är i dag ombildat till ett politiskt parti, men ställer inte upp med sin ledare Timoshenko i presidentvalet. Anledningen är sjukdom och det minimala stödet. 

Vid kongressvalet tidigare i år fick Farcs kandidat inte mer än 0,1 procent av rösterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.