Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Missnöjda spioner lämnar NSA – ”Kan påverka USA:s säkerhet”

Den federala myndigheten National Security Agency, NSA, lyder under försvarsdepartementet och är baserad i Fort Meade i Maryland.
Den federala myndigheten National Security Agency, NSA, lyder under försvarsdepartementet och är baserad i Fort Meade i Maryland. Other: Patrick Semansky

En av USA:s viktigaste spionorganisationer, NSA, ska motverka både hackare från Ryssland och Nordkorea. Nu blir myndigheten av med personal i sådan takt att USA:s säkerhet riskerar att bli ”betydligt påverkad”. Anledningen är ett utbrett missnöje med både lönerna och ledarskapet. 

National Security Agency, NSA, genererar mest information av landets 17 underrättelseorganisationer. Myndigheten lägger fram analyser som används vid de dagliga uppdateringarna som ska leda USA:s president rätt i sina beslut. De 21.000 anställda övervakar terrorgruppen Islamiska staten samtidigt som de håller ryska och nordkoreanska hackare i schack. 

Men NSA:s underrättelseförmågor riskerar att kraftigt försämras med en ”betydlig potentiell påverkan för den nationella säkerheten” eftersom hundratals av deras främsta hackare, ingenjörer och it-specialister har lämnat organisationen sedan 2015, rapporterar Washington Post.

– Någon synonym till ”epidemi” är det bästa sättet att beskriva det hela. Myndigheten håller på att förlora en otrolig mängd av sina främsta tekniska talanger, och att förlora sina bästa och smartaste i personalen är ett hårt slag, säger Ellison Anne Williams, som tidigare var anställd vid NSA som forskare. 

Ellison Anne Williams berättar att hon 2016 valde att lämna spionorganisationen för att starta ett eget it-säkerhetsföretag och att fler än tio av hennes nuvarande medarbetare har rekryterats från just NSA. 

Mönstret är tydligt: De senaste årens personalförlust sätts i samband med att olika typer av it-företag ofta lyckas rekrytera duktiga tjänstemän från underrättelseorganisationen genom att erbjuda löner som den federala myndigheten inte kan matcha. I det privata näringslivet kan förhållandevis oerfarna it-specialister få en högre lön än NSA:s höga tjänstemän. Ibland kan anställda vid amerikanska it-säkerhetsföretag lyfta löner på 200.000 dollar om året (cirka 1.600.000 kronor) – och inte sällan ännu högre, rapporterar tidningen. 

Men det är inte bara lönenivåerna som inverkar på situationen. Tidigare anställda vid organisationen vittnar om ett bristande ledarskap och stort missnöje med en tidigare omorganisation som av vissa beskrivs som en ”enorm distraktion”. 

Dessutom lyfter personer som Washington Post har talat med fram det interna arbetsklimatet som undermåligt. Problemen kan spåras till efterdyningarna av händelserna kring visselblåsaren Edward Snowden, som 2013 gjorde sig känd för att ha läckt stora mängder av hemligstämplade dokument som visade vidden av USA:s hemliga övervakningsprojekt över hela världen.

Läs mer: Fem timmar med Edward Snowden 

Edward Snowden arbetade tidigare delvis som konsult för NSA. Sedan han läckt dokumenten har NSA genomfört åtskilliga förändringar för att stoppa andra potentiella liknande händelser. Det hela har lett till en miljö som karakteriseras av misstänksamhet.

– Det blir som tusen småhugg som tillsammans är dödande. Personalen tenderar att säga upp sig i grupp. En person når sin gräns och när den personen lämnar börjar dominobrickorna att falla, säger en före detta anställd till tidningen. 

Reaktionen bland NSA:s personal har blivit påtaglig, vilket vid ett möte stod klart genom att en i personalen lyfte problemet i en fråga riktad direkt till NSA-chefen Michael S. Rogers. Men reaktionen blev inte konstruktiv: Chefen ska vid tillfället ha förnekat att det förekom något större personalavhopp från organisationen och uppmanade sina anställda att sluta klaga och återgå i arbetet. 

Washington Post har inte fått någon direkt kommentar från NSA-chefen Michael S. Rogers angående uppgifterna om personalflykt från spionorganisationen, men hänvisar till ett tidigare tillfälle där han riktade ett tack till NSA:s personal och bekräftade att han var medveten om den ”kulturella utmaning” som de stod inför. Han betonade också vid tillfället hur viktig personalen var och menade att den interna säkerheten inom organisationen inte kunde få kosta hur mycket som helst. 

– Om priset för säkerhet innebär att vi driver iväg de män och kvinnor som skapar värde i det första skedet, så får vi ett självgenererat misslyckande. 

Tidningen har också talat med andra personer som tidigare har jobbat i organisationen som inte oroar sig alltför mycket över personalflykten från NSA eftersom det står för värden som alltid har en speciell attraktionskraft. 

– Jo, folk lämnar, men det finns saker du kan göra där som du inte kan göra någon annanstans. Det är för Gud och för landet, säger Daniel Ennis, en tidigare chef inom organisationen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.