Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Misstag med Googlekarta fick soldater att köra in i palestinskt läger

Med hjälp av en Googlekarta som de inte kunde sköta råkade två israeliska soldater i går måndag köra in i ett palestinskt flyktingläger där deras bil sattes i brand. En person dog i de våldsamheter som sedan följde.

Händelsen bekräftades på tisdagen av Israels försvarsminister Moshe Yaalon för tidningen Financial Times.

Enligt Yaalon har de två soldaterna använt en app från företaget Waze, som ägs av Google, för att hitta. Waze använder sig av så kallad crowdsourcing där användare kan lägga till information för att förbättra slutresultatet.

Men av allt att döma var det ett fel från soldaternas sida som gjorde att de hamnade på en plats dit de inte skulle. Enligt Waze hade soldaterna slagit av en funktion i kartapplikationen som skulle ha visat var palestinska områden finns och vilka man ska undvika.

”Waze har en särskild fabriksinställning som förhindrar att man tar vägar genom områden som markerats som farliga eller förbjudna för israeler att köra igenom”, säger företaget i ett uttalande som citeras av tidningen.

Företaget noterar också att det finns röda varningsskyltar som ska förhindra sådana misstag.

De två soldaterna hamnade i Qalandiyalägret i utkanten av Ramallah, på den ockuperade Västbanken norr om Jerusalem. Där möttes de av stenkastning och brandbomber och de två soldaterna tvingades fly till fots.

När den israeliska armén gick in i lägret för att rädda soldaterna skadades tolv palestinier och en 22-årig man dödades, skriver nyhetsbyrån Ma’an.

Försvarsminister Yaalon är kritisk till att soldaterna valde att lita till en elektronisk karta:

– För många år sedan lärde jag mig hur viktigt det är att navigera med en riktig karta, att känna till det omgivande området och att inte lita för mycket på teknik som kan leda användare fel, säger han till Financial Times (bakom betalvägg) som citeras av Breakit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.