Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstanks-ha-mordat-sin-familj-greps-pa-flygplats-efter-atta-ar/

Världen

Polisen grep misstänkt massmördare – var fel man

Foto: Chris Clark/AP

Fransmannen Xavier Dupont de Ligonnès misstänks ha skjutit sin familj och grävt ner kropparna i trädgården. Efter åtta år på flykt greps han i Skottland, rapporterar franska medier.

Men dna-prover visar att det var fel man som polisen hade gripit.

Gåtan kring mannen som alla trodde var död kan ha fått en lösning. I fredags greps den i dag 58-åriga Xavier Dupont Ligonnès på flygplatsen i Glasgow i Skottland. Han hade då hållit sig undan rättvisan i åtta år efter det makabra massmordet som utplånade hela hans familj.

– Jag har alltid trott att han levde, säger Jean-Marc Bloch, tidigare kommissarie som utrett fallet, till francetvinfo. 

https://twitter.com/afpfr/status/1182733186792599555?s=20

Xavier Dupont de Ligonnès bodde med sin fru Agnès, 48 år, och deras fyra barn i åldrarna 21, 18, 16 och 13 i en villa i staden Nantes i Frankrike. Den 4 april 2011 försvinner familjen spårlöst.

Strax innan försvinnandet hade Xavier Dupont de Ligonnès ärvt ett gevär av sin far och hans nyväckta intresse för vapen gör att han börjar träna pistolskytte, skriver Le Parisien.

Den 20 april 2011 gör han ett uttag på 30 euro till en kontantmaskin i Roquebrune-sur-Argens i Var. Det är sista spåren av Xavier Dupont de Ligonnès. Dagen innan hade han setts på ett lyxhotell nära Avignon. Enligt en anställd på hotellet var han välklädd och såg inte ut att ha ett bekymmer i världen.

Strax därpå, den 21 april, hittas kropparna av hans fru och fyra barn nedgrävda i trädgården. Obduktionerna visar att modern och de fyra barnen avrättades ”metodiskt” i sömnen, skriver Le Parisien. Vapnet som hade använts var det ärvda geväret.

– Det här är ett mycket ovanligt fall, säger Jean-Marc Bloch.

Det fruktansvärda massmordet väcker stor uppmärksamhet och polisens misstankar riktas mot familjefadern. En intensiv mordjakt inleds och franska polisen skickar ut en arresteringsorder via Interpol. Men Xavier Dupont de Ligonnès – mannen som hela Frankrike letade efter – fångas inte. 

Under åren har polisen i Frankrike fått in några hundratals tips från allmänheten om att 58-åringen har synts till på olika platser, men tipsen har inte lett fram till något gripande. En av polisens teorier har därför varit att Xavier Dupont de Ligonnès sköt sig själv efter massmorden på familjen. 

Men på fredagen den 11 oktober greps han oväntat efter att polisen ska ha fått ett anonymt tips. Det var i alla fall vad polisen trodde.

Enligt Le Parisien hade Xavier Dupont de Ligonnè rest med falskt pass från Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris till Glasgow. Där avslöjades hans identitet med hjälp av fingeravtryck.

För att säkerställa identiteten på den mordmisstänkta 58-åringen genomförde polisen ett dna-test, skriver Le Monde.

Då tog fallet ytterligare en vändning.

Nyhetsbyrån AFP meddelade då att mannen som hade gripits i Glasgow på fredagen inte är Xavier Dupont de Ligonnès, enligt uppgifter från en källa nära polisutredningen. 

Enligt källan hade de franska utredarna dna från Xavier Dupont Ligonnès som jämfördes med dna från den gripna mannen i Glasgow.  

– Det var negativt, säger poliskällan till AFP.