Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankt-angrepp-mot-tankrar-i-omanbukten/

Världen

USA:s utrikesminister anklagar Iran för angreppen i Omanbukten

Bild 1 av 3
Foto: AFP/HO/IRIB
Bild 2 av 3 Ett av de evakuerade skeppen fotograferad vid ett tidigare tillfälle.
Foto: AFP
Bild 3 av 3 USA:s utrikesminister Mike Pompeo under en pressträff på torsdagen.
Foto: Eric Baradat/AFP

Två oljetankrar har evakuerats efter en misstänkt attack i Omanbukten, enligt Reuters.

Ett av fartygen rapporteras vara norskägt och det fartyget står i brand, enligt flera medier. Ett 20-tal besättningsmän ska ha evakuerats, varav en ska vara lindrigt skadad.

På torsdagskvällen anklagade USA:s utrikesminister Mike Pompeo Iran för att stå bakom angreppen. 

Washington tror att Iran står bakom angreppen på oljetankrarna i Omanbukten under torsdagsmorgonen. Det uttalandet gjorde USA:s utrikesminister Mike Pompeo senare på kvällen. Han kallade händelsen för ”ett uppenbart överfall”, enligt BBC.

Pompeo sa vidare att USA gjort sin bedömning baserad på uppgifter om vilken typ av vapen som används vid angreppet, men ännu har inga bevis framlagts.

”Denna bedömning är baserad på underrättelse, det vapen som använts, den kunskapsnivån som krävs för att utföra operationen, nyligen liknande iranska attacker mot fraktfartyg och det faktum att ingen annan proxygrupp som är verksam inom området har resurser och kompetens att agera med en sådan hög grad av sofistikation”, sa han i sitt uttalande enligt CNN

En iransk tjänsteman nekade dock till anklagelserna och säger till BBC att ”Iran inte har någon koppling till händelsen.”

Supertankern ”Front Altair”, som ägs av tankfartygsföretaget Frontline, var på väg från hamnen i Ruwais i Förenade Arabemiraten och skulle till Taiwan. Fartyget som var lastat med 75.000 ton olja och Nesser Selin säger att attacken skedde på iranskt vatten.

– Vi kan bekräfta att det har varit ett angrepp. Det har varit en explosion ombord på det norskägda fartyget, säger Nesser Selin, talesman för den den omanska kustbevakningen till Dagbladet.

– Vi är i kontakt med iranska myndigheter om detta, säger Nesser Selin till tidningen.

Under dagen slog Irans utrikesminister Javad Zarif ifrån alla misstankar om att landet skulle ha någonting med attacken att göra. 

I ett meddelande på Twitter skriver Zarif att attackerna skedde medan Japans premiärminister Shinzo Abe satt i ett ”vänskapligt möte” med Irans högste andlige ledare Ayatollah Ali Khamenei. 

”Misstänkt är det minsta man kan säga om det som uppges ha skett under morgonen”, skriver Javad Zarif vidare.

https://twitter.com/JZarif/status/1139108730996477952

 

Amerikanska myndigheter har inte uteslutit möjligheten att de drabbade tankfartygen kan ha attackerats av en projektil eller någon form av mina.

– USA har i denna timme inte uteslutit att fartygen kan ha slagit i en mina i vattnet, eller attackerades av en projektil. De försöker fastslå orsaken, sa en amerikansk försvarsofficer till CNN.

Enligt en representant för Frontline har alla 23 ombord evakuerats till ett annat skepp i närheten. Det ska inte ha varit några norska medborgare bland besättningen utan de är från Ryssland, Georgien och Filippinerna, uppger VG. 

– Händelsen är under utredning och vi samarbetar med lokala och internationella myndigheter om det och om räddningsinsatsen, säger Frontline-representanten till VG.

Det andra fartyget är ”Kokuka Courageous”. Enligt uppgifter till Retuers beskrivs händelsen som en ”attack” och en besättningsmedlem ska vara lindrigt skadad.

Ytterligare ett fartyg har skickat signaler om sjönöd. Någonting, oklart vad, ska ha orsakat ett hål i skrovet strax ovanför vattenytan, enligt ett uttalande från fartygets ägare som Bloomberg hänvisar till. Alla 21 besättningsmän befinner sig i trygghet och fartyget riskerar inte att sjunka.

Fartygsincidenterna inträffade utanför Hormuz, som ligger mycket strategiskt i Omanbukten.

För en månad sedan var fyra fartyg inblandade i en liknande attack i området, vilket lett till ett höjt tonläge mellan framför allt USA och Iran. Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom de senaste attackerna och de tidigare sabotagen.

I flera uttalanden har John Bolton, den amerikanske presidenten Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, anklagat Iran för att ligga bakom sabotagen. Iran har konsekvent avvisat anklagelserna.

Sabotagen utfördes troligen av en stat, slog en rapport från Förenade arabemiraten fast i förra veckan. Rapporten har överlämnats till FN:s säkerhetsråd men ingen har ännu tagit på sig sabotagen.