Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankt-flygkapare-var-fel-man/

Världen

Misstänkt flygkapare var fel man

En libanesisk man som greps i förra veckan på den grekiska ön Mykonos, misstänkt för att medverkat i en flygplanskapning 1985, släpps.

Myndigheterna hade tagit fel på identitet.

TT Text

Den 65-årige mannens namn stämde överens med den misstänkte terroristen – Mohammad Ali Salih – men det visade sig vara en annan person än terroristen, säger en libanesisk diplomatkälla till AFP. Libanesiska myndigheter har kontaktat Grekland för att få klarhet i fallet.

Flygkapningen av TWA 847 var en av de allvarligaste under en tid av omfattande dåd mot flygtrafiken.

Planet, som startat i Kairo, kapades när det sedan lyft från Atens flygplats med destination Rom.

I drygt två veckor dagar hölls planet kapat. Piloten John Testrake och de drygt 150 övriga ombord tvingades flyga kors och tvärs över norra Afrika, med landningar på flera platser.

Efter hand släpptes de flesta av gisslan, men ett 40-tal var kvar när kapningen avslutades. Gisslan överlämnades till myndigheter på en skolgård i Libanon sedan vissa av kaparnas krav uppfyllts.

En amerikansk militärdykare mördades. Under den första landningen i Beirut misshandlades dykaren Robert Stethem först svårt, innan han sköts på nära håll. Liket slängdes sedan ut på landningsbanan.

De flesta av det tiotal som var delaktiga i kapningen har dömts till fängelse eller avlidit. Flera har pekats ut som medlemmar i shiitiska Hizbollahrörelsen.

Ämnen i den här artikeln:

Libanon
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt