Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankt-flyktingsmugglare-slapps-fri/

Världen

Misstänkt flyktingsmugglare släpps fri

Medhanie Tesfamariam Berhe döms till fem års fängelse för medhjälp till illegal immigration, men försätts på fri fot. Foto: Igor Petyx/Ansa via AP

Den eritrean som greps 2016 är inte den ökände människosmugglaren ”Generalen”, som han misstänktes vara, enligt italiensk domstol.

Däremot döms mannen till fem års fängelse för andra brott.

TT Text

Mannen som misstänktes vara människosmugglaren Medhanie Yehdego Mered, kallad ”Generalen”, greps i Sudan 2016. Kort efter gripandet dök det upp larm om att operationen kanske begått ett stort misstag och gripit fel man. Något som nu bekräftas av domstolen i Palermo.

– Det var ett fall av misstagen identitet. Den fängslade mannen greps på felaktiga grunder, säger domaren Alfredo Montalto enligt The Guardian.

Den eritreanske mannen, som heter Medhanie Tesfamariam Berhe, döms dock till fem års fängelse för medhjälp till illegal immigration. Men då han redan har suttit fängslad i Italien i tre år beslutade domaren att mannen ska försättas på fri fot.

– Vi har haft en lång rättegång medan en farlig människosmugglare har varit fri att begå fler brott, säger mannens advokat Michele Calantropo till TT.

Enligt honom är hans klient glad över domen och att han nu släppas från fängelset. Men att han döms för medhjälp till illegal immigration är Calantropo inte nöjd med.

– Jag kommer att överklaga domen, säger han.

När Medhanie Tesfamariam Berhe greps 2016 gjorde Italienska myndigheter en stor affär av att ha fångat en av världens mest eftersökta människosmugglare. Trots tidiga uppgifter om att mannen inte alls var den ökände Generalen höll åklagaren fast vid sin version och yrkade på 14 års fängelse.

– Att han anklagats för att vara Generalen i flera år och att åklagaren med Europa i ryggen drivit detta så hårt är inget annat än en stor rättsskandal, säger journalisten Ali Fegan till TT.

Han arbetade med SVT-programmet Uppdrag gransknings (UG) belysning av fallet 2018. Då presenterades uppgifter om att den verklige Generalen hade setts i frihet i Uganda. De hade också vittnesmål från en lång rad personer, både ”Generalens” familjemedlemmar och migranter som smugglats av honom, som uppgav att fel man gripits.

 

Ämnen i den här artikeln:

Eritrea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt