Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 19:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankt-for-mordet-pa-catalan-annu-pa-fri-fot-efter-rymning-en-gripen/

Världen

Misstänkt för mordet på Catalán ännu på fri fot efter rymning – en gripen

Zaida Catalán på en bild från 2009. Foto: Bertil Ericson/TT

Kongolesiska myndigheter grep på onsdagen en av de två män som står inför rätta misstänkta för morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp. Mannen hade rymt från det häkte han befinner sig i under rättegången.

Rätta artikel

De båda männen rymde i måndags men spårades till en förort till Kanaga där en av dem kunde gripas under onsdagen. Den andre mannen, som är den ende av de två som erkänt inblandning i morden, befinner sig fortfarande på fri fot, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det var i mars 2017 som de båda FN-medarbetarna mördades tillsammans med deras tolk, Betu Shintela, under ett uppdrag i Kasaiprovinsen i Demokratiska republiken Kongo. De befann sig i området för att undersöka påstådda krigsbrott.

Förutom de två män som rymde i måndags misstänks också en arméöverste och en person som fungerar som informatör åt Kongo-Kinshasas underrättelsetjänst för delaktighet i morden. Ingen av dem har dock åtalats i fallet.

Tidigare uppgifter om att också en tredje misstänkt skulle ha rymt tillbakavisas av Kongo-Kinshasas militäre chefsåklagare Timothee Mukuntu vid ett samtal med Reuters.