Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Misstänkt IS-passförfalskare greps i Italien

Belgisk polis utfärdade en europeisk arresteringsorder mot mannen.
Belgisk polis utfärdade en europeisk arresteringsorder mot mannen. Foto: Laurie Dieffembacq/AFP

Italiensk polis har gripit en algerisk man som misstänks ha förfalskat pass åt terroristerna i Paris och Bryssel.

En man i en dokumentförfalskarliga som tros ha tillverkat pass åt IS-terrorister greps på lördagen i den syditalienska staden Salerno, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Belgisk polis hade utfärdat en europeisk arresteringsorder mot mannen, en 40-årig algerier. Enligt ordern ska förfalskarligan ha producerat id-handlingar som attentatsmännen i såväl Paris i november som Bryssel i mars använt sig av, skriver tidningen Der Spiegel.

Den gripnes namn dök upp första gången under polisspaning i Belgien förra året.

Minst en av självmordsterroristerna i Paris och en i Bryssel ska ha använt sig av de förfalskade passen, liksom Salah Abdeslam, som nu sitter i fängsligt förvar hos belgisk polis.

I en razzia mot förfalskarligans verkstad hittades bland annat uppgifter om tre av Paristerroristerna och bilder på Najim Laachraoui, en av de två som sprängde sig själva på Bryssels internationella flygplats i tisdags.

Den gripne algeriern ska utlämnas till Belgien de närmaste dagarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.