Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Misstänkt kinesisk spion utlämnad från Belgien till USA

Åklagaren Benjamin C Glassman och FBI-agenten Herb Stapleton under presskonferensen den 10 oktober 2018.
Åklagaren Benjamin C Glassman och FBI-agenten Herb Stapleton under presskonferensen den 10 oktober 2018. Foto: John Minchillo/AP

En kinesisk medborgare, misstänkt för spioneri mot USA, har gripits i Belgien och utlämnats till amerikanska myndigheter. Mannen misstänks för att ha stulit material från amerikanska flygplanstillverkare.

Enligt amerikanska justitiedepartementet är detta första gången som en kinesisk medborgare, misstänkt för att tillhöra Kinas underrättelsetjänst, förts till USA för att rannsakas för spioneri, rapporterar tidningen New York Times. Federala polisen FBI säger i ett uttalande att fallet avslöjar ”den kinesiska regimens direkta kontroll över landets ekonomiska spionage mot USA”.

Enligt anklagelserna ska kinesen sedan 2013 ha tillskansat sig en rad uppgifter från bland annat företaget GE Aviation, ett dotterbolag till General Electric som tillverkar flygplansmotorer.

En arresteringsorder från USA ledde till att mannen den 1 april i år kunde gripas i Belgien. Han ska då ha lockats fram, efter att ha fått signaler om att få ta del av information om GE Aviation. På tisdagen fördes han till USA och greps vid ankomsten av FBI. 

– Det här fallet är ingen isolerad händelse. Den utgör del av en övergripande ekonomisk policy från kinesisk sida, med syfte att utveckla Kina på USA:s bekostnad, sade John Demers, USA biträdande justitieminister, när departementet på onsdagen offentliggjorde gripandet.

Trumpadministrationen har under senare tid höjt tonläget i sin retorik mot Kina, samtidigt som ett veritabelt handelskrig pågår och relationerna mellan de båda världsmakterna påtagligt har försämrats. I förra veckan anklagade vicepresident Mike Pence Kinas underrättelsetjänster för att vara hjärnan bakom ”stölden av amerikansk teknologi i grossistledet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.