Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankt-masskjutning-i-dayton-i-usa/

Världen

Nio dödade i masskjutning i Dayton i USA

01:16. Inom loppet av drygt 12 timmar öppnar två personer eld mot folksamlingar i USA i El Paso, Texas och Dayton, Ohio.

Nio personer dödades och 27 skadades i en masskjutning i ett nöjesdistrikt i Dayton, Ohio, i USA på lördagsnatten. Skytten bar skyddsväst och hade extra magasin med sig, och sköts enligt polisen ihjäl inom 30 sekunder efter att det första skottet avlossades.

Polisen har identifierat mannen som 24-åriga Connor Betts, hemmahörande i Dayton. Ett av offren är hans egen syster.

Skottlossningen inträffade i närheten av en bar i stadens nöjesdistrikt Oregon District vid klockan ett på lördagsnatten lokal tid.

Skytten var maskerad och hade ett gevärsliknande vapen med flera extra magasin, enligt polisen. Han bar en skottsäker väst och hörselkåpor när han öppnade eld mitt bland människorna på gatan. Tusentals personer befann sig i området vid tidpunkten, enligt borgmästaren Nan Whaley.

– Skytten var oskadliggjord inom en minut. Det kan ha räddat hundratals liv.

På övervakningsbilder från platsen syns hur personer springer för sina liv på en trottoar. Vissa ramlar. På andra övervakningsbilder syns polismän patrullera området, där flera av barerna höll på att stänga. Skytten oskadliggjordes inom 30 sekunder, säger Daytons polischef Richard Biehl när bilderna visas upp på en presskonferens på söndagseftermiddagen.

Bild 1 av 3
Foto: John Minchillo/AP
Bild 2 av 3 Masskjutningen skedde i ett nöjesdistrikt i Dayton.
Foto: John Minchillo/AP
Bild 3 av 3
Foto: Derek Myers/AFP

Polisen kunde på söndagseftermiddagen inte ge någon information om några eventuella motiv till skjutningen.

– Det vore oansvarigt att spekulera i det nu, även om vi förstår att många undrar varför. Vi tittar alltid på vad som kan ha motiverat en sådan hemsk handling som denna och har en stor mängd bevis att gå igenom, säger polischefen Richard Biehl.

Tio personer har bekräftats döda i skjutningen, inklusive skytten. Ytterligare 27 personer har skadats. 15 av dem har kunnat skrivas ut från sjukhusen, men flera har livshotande skador, uppgav borgmästaren på en presskonferens under söndagen.

Skytten har av polisen identifierats som 24-åriga Connor Betts. En av de nio dödade har identifierats som skyttens 22-åriga lillasyster, uppger polisen. 

Hon var också det yngsta offret i skjutningen. Bland de övriga döda finns fem män och ytterligare tre kvinnor. Alla ska vara hemmahörande i Dayton.

– Alla offren är från vårt område, sa Ohios guvernör Mike DeWine på en presskonferens på söndagen och fortsatte:

– Det här är en enorm tragedi. Oavsett var offren kommer ifrån. Våra hjärtan är med familjerna.

Enligt CBS News och ABC News bor 24-åringen i förorten Bellbrook i Dayton.

Lokala nyhetskanalen WKEF uppger att polisen under söndagsförmiddagen undersökt mannens bostad i samma område. Uppgifterna bekräftades av polischefen Matt Carper senare på söndagen, men det är fortfarande oklart vilka eventuella bevis som kommit fram efter undersökningen.

Foto: Google

Polisen gick under lördagsnatten ut med en uppmaning till allmänheten på Twitter om att hålla sig borta från området, och tidigare uppgifter gjorde gällande att en andra gärningsman ska ha flytt platsen i en bil. Vice polischefen Matt Carper sade senare att polisen tror att det bara handlar om en gärningsman.

Skjutningen inträffade på East 5th Street i Dayton, i anslutning till baren Ned Peppers. Alla skott ska ha avlossats utomhus, enligt polisen.

Ett vittne berättar för NBC att hon var inne i baren vid tillfället och hörde ”massvis av skott” avlossas. Alla kastade sig mot marken och vissa försökte röra sig mot utgången, säger hon, medan hon själv sprang mot badrummet och låste in sig tillsammans med tio andra personer. 

– Vi höll igen dörren och väntade tills skotten slutade. Människor bankade på dörrarna hela tiden. Vi visste inte om det var folk som ville skjuta oss eller komma i säkerhet, säger hon till NBC. 

Det är den andra masskjutningen på kort tid i USA, minst 20 personer dödades timmar tidigare i El Paso, Texas.