Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankta-skytten-stephan-balliet-infor-domstol-efter-dadet-vid-synagogan-i-halle/

Världen

Misstänkta skytten Stephan Balliet inför domstol efter dådet vid synagogan i Halle

Foto: Uli Deck/AFP

27-årige Stephan Balliet misstänks för onsdagens dödliga skjutning i Tyskland, uppger åklagaren Peter Frank vid en presskonferens.

Dådet riktades mot en synagoga. I ett manifest DN tagit del av uttrycks hat mot judar, muslimer och vänstersympatisörer.

Den gripne mannen fördes på torsdagen till Karlsruhe för att ställas inför domare, enligt Bild. 

Två personer dog och nio skadades i samband med att en man öppnade eld mot en synagoga i tyska Halle, på onsdagsförmiddagen.

27-årige Stephan Balliet misstänks ensam för dådet. Enligt tyska medier ska han komma från regionen och bo och studera i staden.

Den misstänkta skytten Stephan Balliet skadades själv under attentatet och har enligt Bild vårdats på sjukhus innan han på torsdagseftermiddagen landade med helikopter i staden Karlsruhe, för att ställas inför domare vid landets högsta domstol. Han misstänkt för två mord och nio fall av mordförsök.

– Vad vi upplevde i går var terror, sade den federale åklagaren Peter Frank vid en presskonferens i staden tidigare under torsdagen.

Åklagaren sade vidare att man misstänker att målet med dådet var en massaker vid synagogan och att mannen hoppats kunna inspirera andra åsiktsfränder, något som överensstämmer med vad som uttrycks i det tredelade manifestliknande dokument DN tagit del av.

Texten är skriven med samma referenser och språk som är vanligt förekommande på högerextrema nätforum. Den uttrycker hat mot främst judar men även mot bland annat muslimer och vänstersympatisörer. 

I dokumenten avbildas även ett flertal vapen som beskrivs som hemmabyggda. Bilder visar även en stor mängd ammunition och hemmabyggda bomber.

Bilderna överensstämmer även med de vapen och bomber som används och visas i den film från dådet som den misstänkte gärningsmannen Stephan Balliet direktsände på internet, och som DN tagit del av. Även i den ger mannen uttryck för högerextrema och antisemitiska åsikter.

I det manifestliknande dokumentet beskrivs hur den judiska högtiden jom kippur som pågick under onsdagen valts ut specifikt som en lämplig tidpunkt för dådet. Där framgår även att dådet inledningsvis var tänkt att riktas mot en moské eller en antifascistisk organisation, på grund av den höga säkerheten kring synagogan.

Den film DN tagit del av visar hur mannen så gott som omedelbart misslyckas med att ta sig in genom synagogans låsta dörrar. Under besvikna och upprörda svordomar försöker han trots det skjuta och bomba sönder två dörrar. Även detta misslyckas. 

Stephan Balliet skjuter i filmen mot flera personer, på nära och långt håll, men uppvisar växande frustration över att hans påstått hemmabyggda vapen låser sig och slutar fungera.

Josef Schuster, ordförande för judiska centralrådet i Tyskland säger att attacken är del av en högerextrem samhällsutveckling och kallar det ren tur att den misstänkte Stephan Balliet inte lyckades ta sig in i synagogan.

– Det var bara lyckliga omständigheter som hindrade det från att blir en större massaker, säger han till AP.

Onsdagens dåd har fördömts över världen och i Tyskland har debatten om växande högerextremism och judars utsatthet åter blossat upp.

– Regeringen har avlagt ett löfte till hela världen: Aldrig igen! Just nu känner vi ett särskilt behov att följa upp det löftet, sade Tysklands inrikesminister Horst Seehofer vid en presskonferens tidigare under torsdagen.

Christina, 29, var skyttens måltavla: ”Glad att jag lever” 

Lina Lund: Närmast spöklik stämning på gatorna i Halle 

Läs mer: Bayersk toppolitiker skyller Halle-dådet på AfD