Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankta-terroristen-pekas-ut-som-hogerextrem-miljonar/

Världen

Norska säkerhetstjänsten fick tips om 21-åringen för ett år sedan

Bild 1 av 2 Blommor utanför moskén i Bærum på måndagen.
Foto: Fredrik Hagen/TT
Bild 2 av 2 Den mordmisstänkte 21-åringen som även misstänks för moskéskjutningen i Bærum anländer till rätten på måndagen.
Foto: Ørn E. Borgen/TT

Den terrormisstänkte mannen i Norge, Philip Manshaus, beskrivs som en ostraffad miljonär. Han vägrar prata med polisen om attacken mot moskén och mordet på hans styvsyster. 

Redan för ett år sedan fick norska säkerhetstjänsten tips om 21-åringen. 

Det var i lördags som Manshaus enligt misstankarna ska ha försökt ta sig in i moskén al-Noor Islamic Center i Bærum utanför Oslo, beväpnad med skjutvapen. Han ska ha avlossat flera skott som gick genom en glasdörr innan han brottades ner av två äldre församlingsmedlemmar, Mohamed Rafiq och Mohamed Iqbal, och greps av polisen. 

Under måndagen häktades Philip Manshaus misstänkt för mord och terrorbrott efter moskéattacken.

Polisen tror att 21-åringen har mördat sin 17-åriga styvsyster, vars kropp hittades när polisen gjorde husrannsakan i syskonens bostad efter moskéattacken.

Mannen förnekar brott och kräver att få släppas på fri fot.

Han är tidigare ostraffad, men för ungefär ett år sedan fick norska säkerhetstjänsten tips om att Manshaus radikaliserats. Polisen och PST valde att inte agera på tipset.

– Tipset var vagt och inget tydde på en framtida terrorhandling, säger Hans Sverre Sjøvold, chef för PST.

PST-chefen påpekar att det kommer in många tips och de måste göra konkreta värderingar av varje tips.

Philip Manshaus i rätten inför häktningsförhandlingarna. Han var blåslagen efter att moskémedlemmar brottat ner honom. Foto: Cornelius Poppe/TT

Polisen fick också frågor om tipset vid en presskonferens på måndagseftermiddagen, efter beskedet att Manshaus häktas i fyra veckor.

– I efterhand kan man se att man kunde ha följt upp det bättre, och man skulle självklart önska det här hade slutat annorlunda, säger polisen Bjørn Vandvik och fortsätter:

– Vi kommer nu att se över våra rutiner och om vi borde gjort något annorlunda.

Efter moskéattacken har polisens utredning visat att 21-åringen uttryckt högerextrema åsikter och han har hyllat norske nazisten Quisling. Han publicerade också minst ett inlägg på ett högerextremt forum att han kände sig utvald att begå terrorbrott.

Säkerhetstjänsten jobbar nu med att klartlägga 21-åringens nätverk och aktiviteter.

– Detta är för att ta reda på om det som hänt kan resultera i följdattacker, men vi har inget som tyder på det, säger Sjøvold.

Enligt Dagbladet är Philip Manshaus uppvuxen i Bærum. Enligt uppgifter till tidningen äger mannen flera fastigheter värda miljontals kronor och att han 2018 hade en förmögenhet på tre miljoner kronor. Fram till nyligen studerade han på en folkhögskola.

Skolkamrater beskriver honom som smart och utåtriktad, skriver VG. Men en kvinna tidningen pratat med säger att hon märkt att han förändrades sista tiden på skolan. 

– Jag kände på mig att något sådant skulle kunna hända. Jag har tidigare sagt till en väninna: ”Det här kommer inte att sluta bra, någon kommer att dö, antingen han eller någon annan, säger hon. 

Bland annat ska han ha yttrat invandrar- och kvinnofientliga åsikter i diskussioner på folkhögskolan.

Philip Manshaus har än så länge tigit i polisförhör.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser om motiv. Vi skulle gärna haft en dialog med honom men han har inte velat ge sin version, säger Rune Skold.

21-åringen blev själv lindrigt skadad vid moskén och även ytterligare en okänd person fick lättare skador, det är ännu oklart vilken typ av skador.

Läs mer: 

Terrormisstänkte 21-åringen häktas

21-årige norrmannen pekas ut som högerextrem miljonär

De stoppade den misstänkta terroristen