Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Misstänkta terrorister gripna i Bryssel

Salah Abdeslam, utpekad som en av hjärnorna bakom terrorattentaten i Paris i november, greps på fredagen tillsammans med en annan misstänkt för Parisdåden efter en flera timmar lång polisinsats av fransk och belgisk polis i Bryssel.

Ytterligare tre personer greps för att ha försökt hjälpa Abdeslam och hans kumpan. Polisen spårade Abdeslam till en lägenhet i stadsdelen Molen­beek sedan han kontaktat en kamrat som redan var övervakad av polisen, efter att i tisdags tillsammans med en annan man lyckats fly ur en annan Brysellägenhet där polisen gått in och hamnat i eldstrid.

Allt tyder på att alla fem fanns i lägenheten i Molenbeek när belgisk och fransk polis och säkerhetsstyrkor gemensamt slog till på fredagseftermiddagen. Salah Abdeslam sköts i ett knä och greps. Ytterligare en terrorist skottskadades i benet medan en tredje barrikaderade sig i lägenheten, men kunde gripas sedan polisen bland annat använt distraktionsgranater.

Strax efter 18 på fredagen bekräftade Belgiens migrationsminister Theo Francken att Abdeslam gripits och att han var skadad.

På kvällen höll Belgiens premiärministrar Charles Michel och Frankrikes president Francois Hollande gemensam presskonferens. De prisade polissamarbetet mellan länderna, men varnade för att terrorhotet i Frankrike och Belgien består och att hotnivån fortfarande är förhöjd:

– Vi vet att Abdeslam var i Paris och att han deltog i attackerna. Och det finns fler inblandade än vi hade trott och som vi ännu inte har gripit. Det kommer att bli ett stort arbete att spåra alla dem, sa Hollande bland annat.

Foto: AP, IBLFoto i text: Geoffrey Van der Hasselt/AP

– Vi har ännu inte gripit alla dem som finansierar terrornätverket och innan vi har gjort det är vår kamp mot terrornätverket inte avslutad, sade Hollande.

Enligt belgiska medier övervakade polisen lägenheten på Rue des Quatre Vents i Molenbeek sedan två dagar tillbaka. Under fredagen blev många boende vittnen till explosioner och skottlossning. Situationen beskrevs som kaotisk med ett stort antal poliser, brandpersonal och ambulanspersonal på plats.

Mohamed Belkaid, som sköts till döds vid tisdagens polisinsats och som bott i Stockholmsområdet, misstänks också ha haft en roll i terrordåden i Paris. Enligt de belgiska utredarna var Belkaid känd under falskt namn, Samir Bouzid. Enligt belgiska åklagare ska Belkaid under namnet Bouzid fem dagar efter attentaten i Paris ha överfört 750 euro från Bryssel till den kvinna som hyrt en lägenhet i Paris, där attentatsmännen kunde gömma sig, skriver Het Nieuwsblad.

Kvinnan var kusin till en annan av attentatsmännen i Paris, Abdelhamid Abaaoud. Båda dödades i samband med polisens stormning av lägenheten i Saint-Denis några dagar efter Parisdåden. Och det var under namnet Bouzid som Belkaid också misstänks ha kört Salah Abdeslam från Paris till Bryssel timmarna efter terrordåden.

Säpo ville på fredagen inte kommentera vad man kände till om 35-åringen sedan tidigare eller kopplingarna till Abdeslam, och inte heller vilka kontakter Säpo har med belgiska eller franska säkerhetstjänster.

Läs DN:s liverapportering:


Läs mer. Terrorism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.