Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Misstänkte massmördarens Facebooksida väcker frågor

Anders Behring Breiviks Facebookkonto stängdes ner på lördagen.
Anders Behring Breiviks Facebookkonto stängdes ner på lördagen. Foto: Facebook / Scanpix
Kort före terrordåden i Norge registrerade Anders Behring Breivik en Facebooksida och ett Twitterkonto. ”Man kan tänka sig att han skapade dem för att kunna meddela sig vidare om han skulle klara av att hålla sig undan någon dag”, säger psykiatrikern Ulf Åsgård, tidigare expert i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, till DN.se.

Sedan ett par år tillbaka hade Anders Behring Breivik en profil på Facebook. Där gav den nu misstänkte massmördaren uttryck för sitt hat mot muslimer och vänstern, skriver Dagbladet.no.

Sidan raderades men ersattes för sex dagar sedan av en ny.

– Det är väldigt vanligt att sådana här personer förvarnar om vad de ska göra någon dag i förväg, säger psykiatrikern Ulf Åsgård till DN.se.

– Han kan ha haft en sådan tanke, men ångrat sig i rädslan för att bli påkommen.

Något avslöjande rymmer inte Behring Breiviks nya Facebooksida. Däremot är den utförligt ifylld och innehåller flera fotografier på Anders Behring Breivik.

Behring Breivik beskriver vilka böcker, filmer och teveserier han gillar. Han har fyllt i var han jobbar och var han har studerat. Han uppger att han är kristen och konservativ.

– Han verkar ha varit en ganska välpolerad gosse som inte stuckit ut särskilt mycket annat än åsiktsmässigt, säger Ulf Åsgård.

Profilbilderna liknar pressbilder och ett par av dem är frilagda. På ett av fotografierna har Behring Breivik på sig en frimurardräkt. Enligt Ulf Åsgård kan dräkten vara ett tecken på att Anders Behring Breivik har sökt social gemenskap.

– Sådana här människor brukar vara lite aviga socialt och ha svårt att upprätthålla sociala kontakter, säger han.

Anders Behring Breivik har inga registrerade vänner på Facebook och sidan ”vägg” består endast av youtubeklipp som han själv har postat. Samtliga föreställer trance- och technolåtar.

På Twitter har Anders Behring Breivik skrivit ett enda inlägg – ett citat från den brittiske filosofen John Stuart Mill som lyder: ”One person with a belief is equal to the force of 100.000 who have only interests.” En människa med övertygelse är jämbördig med kraften hos 100.000 som bara har intressen.

Enligt Ulf Åsgård är citatet en del av Anders Behring Breiviks maktfullkomlighetstanke.

– Det blir ett uttryck för att en människa kan åstadkomma mycket även om många är emot honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.