Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankte-terroristen-i-nya-zeeland-atalas-pa-89-punkter/

Världen

Misstänkte terroristen i Nya Zeeland åtalas på 89 punkter

00:52. Mannen som misstänks för attackerna i Christchurch i Nya Zeeland åtalas för 50 mord och 39 mordförsök.

Den australiske 28-åring som anklagas för terrordådet i Nya Zeeland åtalas nu för mord i 50 fall och för mordförsök i 39 fall.

Rätta artikel

Den nyzeeländska polisen sade på torsdagen att Brenton Tarrant, som misstänks för terrordådet mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars, åtalas på sammanlagt 89 punkter.

I massmordet dödades 50 personer, varför han åtalas för mord i 50 fall. De övriga åtalspunkterna gäller försök till mord.

Polisen ”överväger” även andra anklagelsepunkter, enligt ett uttalande.

Den 28-årige australiska medborgaren Tarrant har varit frihetsberövad sedan han greps, men hittills har han formellt endast varit åtalad för mord i ett fall.

Han ska tillbaka till rättssalen på fredag, skriver New Zealand Herald. Denna gång blir det i en högre instans än när han först ställdes inför rätta den 16 mars.

Terrorattacken i Christchurch var den värsta i Nya Zeelands historia.

Gärningsmannen sköt urskillningslöst med ett automatvapen mot människor i al-Noormoskén och det islamiska centret Linwood, varav flera befann sig i bön.

Domaren Cameron Mander har sagt nej till alla ansökningar från medier om att filma, ta stillbilder eller göra ljudupptagningar under fredagens domstolsförhandling. Journalister får dock närvara i salen.

Läs mer: Återköp av halvautomatiska skjutvapen kostar Nya Zeeland miljarder

Läs mer: Nya Zeeland stoppar vissa vapen