Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankte-terroristen-ska-framtrada-i-ratten-via-videolank/

Världen

Misstänkte terroristen ske genomgå sinnesundersökning

Bild 1 av 2 Femtio personer miste livet i attacken mot två moskéer i Christchurch den 15 mars.
Foto: Sanka Vidanagama/REX/Shutterstoc
Bild 2 av 2 Brenton Tarrant åtalas misstänkt för 50 mord och 39 mordförsök
Foto: REX/Shutterstock

Den 28-årige man som misstänks för attacken mot al-Noor moskén i Christchurch åtalas för 50 fall av mord och 39 mordförsök. På torsdagen, svensk tid, framträdde han i rätten via videolänk. Mannen kommer nu att genomgå en sinnesundersökning.

Rätta artikel

Brenton Tarrant misstänks för den brutala attacken i två moskéer i Christchurch den 15 mars där 50 personer miste livet. Utöver åtalet på sammantaget 89 punkter, överväger polisen även andra anklagelsepunkter men kommenterar ännu inte dessa.

Tarrant har utsett två försvarsadvokater som ska föra hans talan, en omsvängning sedan han framträdde i rätten första gången, dagen efter attentatet. Då sparkade han sin första advokat och indikerade att han ville föra sin egen talan.

Den misstänkte befinner sig i isoleringscell på säkerhetsavdelningen på fängelset i huvudstaden Auckland. När rättegången inleddes valde rätten att inte förflytta honom till Högsta domstolen i Christchurch utan 28-åringen fick framträda via videolänk. Ett antal internationella medier ansökte om att få filma och fotografera inifrån rättssalen men har fått avslag.

Under torsdagens inledande rättegång beslutades att 28-åringen ska genomgå en sinnesundersökning för att rätten ska kunna ta ställning till om mannen är i stånd att föra sin talan. Utredningen kommer att ta mellan två och tre månader att genomföra, säger en av mannens advokater Shane Tait  till New Zealand Herald.

28-åringen själv sa inget under den korta rättegången. Han kommer åter att ställas inför rätten den 14 juni.

Brenton Tarrant har tidigare klagat på att han varken får ringa från cellen eller ta emot besök, rättigheter som vanliga fångar beviljas.

Läs mer: Återköp av halvautomatiska skjutvapen kostar Nya Zeeland miljarder

Sexton skadade är fortfarande kvar på sjukhuset, en av dem är en fyraårig flicka, enligt nyzeeländska medier.

I massakerns efterdyningar förbjöd Nya Zeeland snabbt den typ av halvautomatiska vapen som användes och planerar även att köpa tillbaka vapen från allmänheten. En åtgärd som väntas kosta 300 miljoner NZ dollar, motsvarande 1,9 miljarder kronor.

Som ett led i den utredning av landets vapenlagar som redan är i gång uttalade sig på torsdagen en av de traumakirurger som tjänstgjorde på sjukhuset i Christchurch under massakern.

”Vi tog emot 48 skadade personer inom en timme och samtliga hade skottskador från kulor som ä avsedda att riva sönder så mycket vävnad som möjligt”, sa Dr James McKay till den parlamentariska kommittén, enligt New Zealand Herald. Han uppmanade politikerna som lyssnade att göra allt de kan för att förbjuda vapnen. Många av de som skadades i attacken har fått nervskador med funktionsnedsättningar som följd.

”Skottskador från hålspetsammunition kräver ofta flera operationer för att få bort alla fragment. Många patienter i attacken drabbades av inre skador och blödningar i lungor och magen och krävde upprepade livshotande operationer”, sa han.

Läs mer: Österrikisk extremhögergrupp kan upplösas – fick pengar från misstänkt Christchurch-terrorist