Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 13:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankte-terroristen-var-oppen-med-sitt-judehat/

Världen

Misstänkte terroristen var öppen med sitt judehat

01:46. Två män har gripits av polisen i Köpenhamn. De båda är misstänkta för att ha hjälpt 22-åringen som under helgens attentat sköt ihjäl två och skadade flera.

Diskussionslysten och aggressiv. Så beskriver en före detta klasskamrat den misstänkte Köpenhamnsterroristen Omar Abdel Hamid El-hussein. ”Han var inte rädd för att säga öppet att han hatade judar”, säger mannen.

Klasskamraten Victor, som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt fullständiga namn, berättar om sin studietid på VUC i Hvidovre för Ekstrabladet. Han säger att 22-årige Omar Abdel Hamid El-hussein höll sig för sig själv. I klassrummet satt han ensam i ett hörn, inte tillsammans med de andra killarna.

– Han deltog inte riktigt i de sociala arrangemangen. Han var aldrig på skolfester eller ute och drack öl med oss andra, säger Victor som särskilt minns en händelse.

– Vi hade sett en film i undervisningen, där en man dricker en öl framför en muslim. Jag sade till klassen att man borde ha lov att dricka en öl om man hade lust till det. Men Omar sade att man skulle respektera folks religion, säger Victor.

Victor uppfattade Omar Abdel Hamid El-hussein som temperamentsfull och ibland även aggressiv. Han var diskussionslysten och älskade att prata om islam.

– Speciellt diskuterade han Israel- och Palestinakonflikten. Han var inte rädd för att säga öppet att han hatade judar, säger han och fortsätter:

– Han hade riktigt mycket temperament.

I november 2013 stack Omar Abdel Hamid El-hussein helt oprovocerat ned en 19-åring med kniv vid pendeltågsstationen Ny Ellebjerg i Köpenhamn. Journalisten Jesper Braarud Larsen, som då arbetade på Ekstrabladet, bevakade rättegången och var där när 22-åringen fick sin dom.

Journalisten uppfattade Omar Abdel Hamid El-hussein som rent kriminell, utan spår av religiositet. Han tyckte att han såg ut att ha levt ett hårt liv, med rakat huvud och synliga ärr i hårbottnen.

– Han verkade vara en missanpassad ung man, som hade lätt för att ta till känslokallt våld, säger Jesper Braarud Larsen till Ekstrabladet och fortsätter:

– Knivstickningen verkade likaså känslokall,

Enligt journalisten hade 22-åringen svårt att förklara sin handling för rätten. Han sade att han led av ångest och var haschpåverkad. Dessutom påstod han att han själv hade blivit utsatt för ett överfall och hade trott att 19-åringen var en av angriparna. Han hävdade att han varit rädd för att det skulle hända igen.

Omar Abdel Hamid El-hussein dömdes för misshandel, men slapp ett tvåårigt fängelsestraff för dråpförsök.

Nu misstänks 22-åringen ligga bakom helgens terrorattacker i Köpenhamn, då två personer dog och fem poliser skadades.