Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mitt-romney-gar-emot-partiet-och-vill-ha-trump-falld/

Världen

Senaten frikände president Trump

Den amerikanska senaten.
Den amerikanska senaten. Foto: Senate Television via AP

Den amerikanska senaten röstade på onsdagskvällen för att frikänna USA:s president Donald Trump från anklagelserna om maktmissbruk och för att ha hindrat kongressen i sitt arbete.

En senator bröt med partilinjen.

Omröstningen genomfördes i två omgångar. Den första gällde en anklagelse om att presidenten skulle ha missbrukat sin makt, den andra gällde en anklagelse mot Donald Trump för att han skulle ha förhindrat kongressen i sitt arbete.

Resultatet blev som väntat och följde partilinjerna så när som på en röst.

52 republikanska senatorer röstade för att frikänna Donald Trump medan 47 demokrater och en republikan, Mitt Romney, röstade för att fälla honom för maktmissbruk. I den andra omröstningen blev resultatet 53–47 då Romney röstat ”icke skyldig” för att ha förhindrat kongressen i sitt arbete.

För att president Trump skulle ha avsatts hade det krävts 67 röster.

Senator Mitt Romney (R).
Senator Mitt Romney (R). Foto: Mandel Ngan/AFP

Mitt Romney har länge varit en av Donald Trumps tydligaste kritiker. Före omröstningen kallade han presidentens beteende i samband med hans agerande mot Ukraina och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för ”ett skrämmande missbruk av allmänhetens förtroende”.

Mitt Romney tillhör Mormonkyrkan och säger till The Atlantic att han tar en ed inför Gud allvarligt. En ed han svor när han blev senator.

– Jag har analyserat det som hänt och jag har bett under tiden. Nu har jag satt mina personliga åsikter åt sidan, sa Romney.

I linje med detta röstade Mitt Romney för att fälla Donald Trump när det gällde åtalet om maktmissbruk men röstade för att fria honom när det gällde anklagelsen om att Trump skulle ha försökt att förhindra kongressen i sitt arbete.

– Det är ingen tvekan om att presidenten bad en främmande makt att utreda en politisk motståndare, sa Romney till Washington Post.

– Det var personligt och politiskt.

Romney sa också att han hade svårt att tänka sig ett värre angrepp mot konstitutionen ”än att försöka påverka ett val för att behålla makten”.

Mitt Romney sa att han nu är beredd på hård kritik från såväl presidenten som en del andra.

Donald Trump, å sin sida, har vid flera tillfällen kritiserat Romney och bland annat kallat Romney en ”pompös skitstövel”.

Tidigare under kvällen kallade majoritetsledare Mitch McConnell (R) processen för ett försök från demokraterna att utan grund attackera presidenten och de politiska institutionerna medan minoritetsledaren Chuck Schumer (D) uppmanade det amerikanska folket att stoppa en president som ”ljuger och vilseleder”.

Klockan 22.41 slog USA:s högste domare, John Roberts, klubban i bordet och därmed var riksrättsprocessen avslutad.