Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mjukvara från NSA i 100.000 datorer

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har planterat mjukvara i nästan 100 000 datorer världen över, uppger tidningen The New York Times. Programmet gör att USA kan övervaka dessa datorer och använda dem för att genomföra cyberattacker.

Programmet, som går under kodnamnet Quantum, ska bland annat ha installerats i datorer som tillhör den kinesiska och ryska militären, samt i datornätverk som används av knarkkarteller i Mexiko, enligt tidningen.

En del av verksamheten, som ska ha pågått sedan 2008, går ut på att fysiskt placera sändare i datorerna eller i kontakten på en USB-sladd. Signalerna från sändarna kan sedan fångas upp av NSA med hjälp av mottagare stora som resväskor. Dessa kan placeras upp till 1,3 mil bort.
En stor poäng med det är att NSA kan komma åt datorer som är avsedda just för att inte kunna nås på annat sätt, som via internet.

Bland måltavlorna finns handelsinstitutioner inom EU, enligt en NSA-karta över mål för intrång.

Enligt NSA är dess aktiviteter inte att jämföra med exempelvis kinesiskt industrispionage. Man riktar enbart in sig på legitima utländska underrättelsemål, skriver NSA till The New York Times.

"Vi använder inte vår förmåga att samla underrättelseinformation i utlandet för att stjäla handelshemligheter från utländska företag" för att gynna amerikanska företag, skriver NSA.

FRA är en av NSA:s närmaste samarbetspartner inom Quantum, enligt dokument från Edward Snowden som i december publicerades av SVT:s Uppdrag granskning. NSA och FRA angrep tillsammans med sin brittiska motsvarighet GSHQ olika mål, oklart vilka.

Av de läckta NSA-dokumenten framgår att FRA försett amerikanerna med unika upplysningar om Rysslands politiska ledning.

Uppgifterna om intrång väckte en diskussion om de är förenliga med svensk lag.

På fredag väntas president Barack Obama ge besked om hur NSA ska arbeta i framtiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.