Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mladic står i vägen för EU-inträdet

Mer än femton år efter krigsslutet i Bosnien är Ratko Mladic fortfarande på fri fot. I sin frånvaro är den bosnienserbiske generalen åtalad för de värsta krigsbrotten i modern europeisk historia. För Serbien har Mladics flykt förvandlats till en politisk mardröm. Så länge generalen är på fri fot kommer landets väg mot EU att kantas av hinder.

Mycket talar för att Europas mest efterspanade man Ratko Mladic gömmer sig bakom någon av de dystra fasaderna i förorten Novi Beograd, Nya Belgrad.

– Här kan vem som helst slinka undan. Omsättningen på folk är stor, få känner sina grannar, säger Branko Bajagic, som är pensionerad från arbetet på en vapenfabrik,

Från trottoaren utanför den livliga grönsaksmarknaden har vi utsikt över de dystra bostadskomplexen på Jurij Gagaringatan. Husen är enorma, det bor mer än 100 människor i varje trappuppgång, nästan en halv miljon i hela området, som är byggt under de jugoslaviska kommuniståren. Bland hyresgästerna finns många militärer och serber som lämnade Bosnien i samband med kriget.

Sedan flera av Ratko Mladics tidigare beskyddare gripits vet vi att generalen hade ett av sina gömställen i hus 118, bakom den vitmålade dörren till lägenhet 20. Det surrar av rykten om generalens nuvarande öde. Enligt underrättelseinformation flyttar han fortfarande runt mellan olika lägenheter i Nya Belgrad, skyddad av två tre lojala medarbetare. Själv går Mladic sällan eller aldrig ut.

– En människa förändras mycket på femton år. Sätt på honom en keps och en stor halsduk och han är omöjlig att känna igen. Dessutom är det lätt att gömma en person som ingen egentligen vill hitta, säger Branko Bajagic och syftar på att Serbiens intresse att se Mladic i Haag åtminstone tidigare har varit litet.

– Själv tycker jag att anklagelserna mot Mladic är grundlösa. OmVärlden har valt att lägga all skuld på Serbien, men vi har inte gått till botten med vad som egentligen hände under krigen, säger Branko Bajagic.

Den nu 68-årige Ratko Mladic hade en av huvudrollerna under Bosnienkriget 1992–1995. Tillsammans med den politiske ledaren Radovan Karadzic är han enligt Haagtribunalens åtal ansvarig för massakern på 8.000 muslimska pojkar och män i Srebrenica 1995 och den nästan fyra år långa belägringen av Sarajevo, där 10.000 civila miste livet.

Vid krigsslutet försvann både Mladic och Karadzic. Så länge Slobodan Milosevic hade makten i Belgrad var livet på flykt enkelt. Ratko Mladic levde relativt öppet och var synlig på fotbollsmatcher, restauranger och begravningar. Milosevics fall tvingade Mladic att gå under jorden. De första åren skyddades han av militären på en förläggning nära Belgrad. Han hade mer än 50 personliga livvakter. Mladics ställning som krigshjälte var stark; när den serbiska militären försökte kasta ut honom vägrade han helt enkelt att flytta.

I tio år har Serbien försäkrat att landet samarbetar fullt ut med Haagtribunalen. I takt med att flera av Ratko Mladics medhjälpare gripits och tidigare säkerhetsmän låtit sig intervjuas har bilden blivit en annan.

Till tidningen New York Times säger utredare från säkerhetstjänsten att de för bara några år sedan hade full uppsikt över Mladic och det nätverk som skyddade honom. När Mladics medhjälpare handlade mat på marknaden skuggades de av säkerhetsmännen, som dock aldrig fick någon order att gripa den misstänkte krigsförbrytaren.

Enligt bedömare som DN har talat med ändrades läget när Serbien bytte regering efter parlamentsvalet 2008. Koalitionen, där president Boris Tadics Demokratiska parti är störst, lägger allt krut på att Serbien ska bli medlem i EU. Med Mladic i Haag skulle den resan bli betydligt enklare.

– För den här regeringen är Mladic en mardröm. EU har gjort klart att varje nytt steg för Serbien kommer att prövas i förhållande till samarbetet med Haagtribunalen. När som helst kan EU-drömmen få ett tvärt slut. Det är ingen överdrift att säga att en man håller hela landet som gisslan, säger Sasa Mirkovic, delägare i radio- och tv-stationen B92 i Belgrad.

I samband med regeringsskiftet fick säkerhetstjänsten en ny chef. Plötsligt tog det bara ett par veckor innan Radovan Karadzic hittades och skickades till Haag. Han greps på en buss i Nya Belgrad, förklädd till andlig ledare inom new age-rörelsen.

Om det vid den tidpunkten hade varit möjligt att slå till mot både Karadzic och Mladic, var den politiske visionären Karadzic det enklaste valet. Mladic är ett större hot för Belgrad. Om han avslöjar på vems order han agerade under Bosnienkriget skulle det kunna slå mot högt uppsatta personer i det serbiska etablissemanget.

– Så länge Ratko Mladic är på fri fot går det att ifrågasätta om regeringen verkligen har kontroll över hela säkerhetsapparaten, säger Ivan Cvecij, chefredaktör för nyhetsbyrån Beta.

De senaste åren har den politiska spänningen minskat i Serbien. Nationalismen har backat i och med att det mest hårdnackade partiet splittrades för några år sedan. Ett gripande av Ratko Mladic skulle inte leda till någon politisk kris. Ingen tror heller att demonstranter skulle inta Belgrads gator. Framför allt för unga serber är Mladic en del av det förflutna. I dag är ekonomin och den höga arbetslösheten angelägnare frågor.

På grönsaksmarknaden i Nya Belgrad ger juristen Maja Borozan uttryck för en åsikt som delas av många.

– Det är dags för Serbien att gå vidare. Om Ratko Mladic gjort sig skyldig till krigsbrott ska han dömas. Jag tycker dock att det ska avgöras av en domstol i Serbien, inte av det internationella samfundet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.