Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mobiliserar-for-nya-demonstrationer-i-hongkong/

Världen

Mobiliserar för nya demonstrationer i Hongkong

Protestanter i Hongkong måndagen 17 juni. Foto: Kin Cheung/AP

Hongkongs proteströrelse mobiliserar för nya massdemonstrationer på fredagen. Detta sedan den politiska ledningen inte tillmötesgått rörelsens krav.

TT Text

Förutom att förslaget om en ny utlämningslag ska slopas helt kräver proteströrelsen att alla som gripits under demonstrationerna ska släppas. Rörelsen vill också att en utredning om polisbrutalitet tillsätts och att Carrie Lam, Hongkongs högsta ledare, avgår.

En tidsfrist inom vilken Hongkongs politiska ledning skulle ha gett svar löpte ut klockan tio på torsdagsförmiddagen svensk tid utan någon respons.

– Deadline har passerats. Den hårdhjärtade Carrie Lam kan inte se och kan inte höra våra röster, säger Kwok Ka-ki, parlamentsledamot från det prodemokratiska minoritetsblocket.

Nu mobiliserar proteströrelsen för nya missnöjesyttringar på fredagen och antyder samtidigt att demonstrationerna kommer att fortsätta.

”Det finns många sätt att delta. Tänk noga på hur du själv vill visa din kärlek till Hongkong. Kampen tar inte slut den 21 juni, det kommer mer i dagarna”, lyder en uppmaning som cirkulerar på den krypterade meddelandetjänsten Telegram.

Processen att omvandla utlämningsförslaget till lag har tillfälligt stoppats till följd av kritiken. Enligt förslaget skulle det bli möjligt att lämna ut kinesiska regimkritiker till Fastlandskina. 

Peking har meddelat att Kommunistpartiet stöder beslutet om bordläggning, men har samtidigt reagerat med upprördhet över kritik mot förslaget från bland annat Washington.

Carrie Lam bad efter en vecka av protester om ursäkt för att inte ha lyssnat tillräckligt på demonstranterna, men hon har hittills avfärdat avgångskraven. Misstron mot henne är alltjämt stor och hennes eftergifter utesluter enligt proteströrelsen inte att lagförslaget tas upp igen.

Läs mer: 

Carrie Lam ber invånarna om ursäkt och lovar bli bättre 

Frisläppt aktivist ansluter sig till proteströrelsen i Hongkong

Hongkongs styre backar efter protester