Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/modelejon-hotar-leoparden/

Världen

Modelejon hotar leoparden

Bild 1 av 8
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 2 av 8 Shembekyrkan i Sydafrika har flera miljoner medlemmar. I Emhlabathini, nära gränsen till Lesotho, pågår en ceremoni där hundratals män dansar iklädda riktiga leopardskinn.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 3 av 8 På marknaden vid sammankomsten säljs illegala leopardskinn helt öppet.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 4 av 8 Djurskyddsorganisationen Panthera försöker övertyga Shembeanhängarna om att göra som resten av världen och använda fuskpäls i stället för äkta vara. John Lupton-Smith ansvarar för produktionen.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 5 av 8 Det krävdes ett gediget arbete för att ta fram ett konstgjort mönster som liknar originalet och inte uppfattas för symmetriskt och perfekt.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 6 av 8 De flesta av männen i Shembekyrkan drömmer om att äga ett eget leopardskinn. Till vänster står en av ledarna, Inkosi Zwane.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 7 av 8 ”Man ska komma ihåg att Shembe är en religion som handlar om naturvård”, säger Tristan Dickerson, koordinator för fuskpälsprojektet inom Panthera.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 8 av 8 I Everton utanför Durban syr Fundisewe Ndlovu ihop fusk­pälsar från Kina.
Foto: Erik Esbjörnsson

Shembekyrkan i Sydafrika lockar miljontals troende. Problem för leoparden, vars päls används till kyrkans ceremoniella klädsel. Nu pågår intensivt lobby- arbete för att få församlingen att byta till fuskpäls.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in