Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Modern teknik kan ha avslöjat ”Jack the Rippers” identitet

Foto: Alamy

Modern DNA-teknik ska ha löst ett av kriminalhistoriens mest uppmärksammade fall: ”Jack the Ripper". Dna från en sjal som påträffades vid en av de mördade kvinnorna har analyserats och binder en av de sex huvudmisstänkta till dådet, enligt tidningen Daily Mail. 

Seriemördaren som hösten år 1888 i London-kvarteren Whitechapel tog livet av minst fem kvinnor  – och kallades  ”Jack Uppskäraren” på grund av det råa tillvägagångssättet – var den polskfödde frisören Aaron Kosminski.

Han jobbade i området och var en av sex huvudmisstänkta i polisutredningen. 

Uppgifterna kommer från tidningen Daily Mail, som på söndagen gick ut med världsscoopet att Jack the Ripper är avslöjad. 

Avslöjandet bygger på en sjal från som påträffades vid en av de dödade kvinnorna. Sjalen köptes på en auktion av affärsmannen Russell Edwards, som sedan lät en välkänd dna-analytiker, Jari Louhelainen, granska den. 

Det visade sig att det fanns dna från både offret, Catherine Eddowes, och en av de misstänkta gärningsmännen på sjalen.

Prover togs och analyserades och har därefter jämförts med dna från nu levande släktingar till både offret och gärningsmannen.

Enligt Daily Mail finns det inga tvivel om att det är Aaron Kosminski som är mördaren.

Det skulle i så fall kunna sätta punkt för floran av konspirationsteorier, filmer och böcker som en tid efter morden växte till en industri.

Inte mindre än 100 personer misstänktes vara Uppskäraren, och åtskilliga spekulationer handlade om mörka hemligheter i maktens korridorer. Bland dem som det spekulerades om fanns till exempel prins Albert Victor, barnbarn till drottning Victoria, skriver tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.