Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/modi-forsvarar-kontroversiell-lag-med-kritik-mot-demonstranter/

Världen

Modi försvarar kontroversiell lag med kritik mot demonstranter

Minst 21 personer har dödats i protesterna i Indien. Foto: Manjunath Kiran/AFP

Indiens premiärminister Narendra Modi försvarade på söndagen den nya medborgarskapslag som orsakat massprotester i snart två veckor. 

– Vi har stiftat den här lagen för att hjälpa människor som förföljs, sa Modi vid ett valmöte i huvudstaden New Delhi på söndagen.

Polisen och säkerhetsstyrkorna har gått hårt fram mot demonstranterna de senaste tio dagarna. Av de minst 21 människor som dödats har mer än hälften skjutits ihjäl. Bland de dödade finns också en åttaårig pojke som klämdes ihjäl av en flyende folkmassa.

Narendra Modi har kritiserats för att han inte har kommenterat protesterna, men på söndagen levererade han svidande kritik mot oppositionen, som han anser sprider lögner och desinformation, och de demonstranter som satt eld på bilar och vandaliserat butiker.

Den kontroversiella lagen som klubbades av parlamentet i förra veckan är enligt regeringen tänkt att ge buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt från grannländerna Bangladesh, Pakistan och Afghanistan en fristad i Indien. Muslimer undantas med motiveringen att de inte kan vara förföljda i länder som är muslimska.

Lagen har skapat oro hos Indiens 200 miljoner muslimer, men enligt premiärminister Narendra Modi har de inget att frukta.

Narendra Modi höll tal i Delhi på söndagen. Foto: Prakash Singh/AFP

– Lagen påverkar inte Indiens 1,3 miljarder invånare och jag försäkrar att indiska medborgare som är muslimer att denna lag inte kommer att ändra något för dem, sade Modi och tillade att hans regering inte genomför reformer utifrån religiös tillhörighet, rapporterar The Indian Express. 

– Vi har aldrig frågat någon om de går till ett tempel eller en moské när vi genomför satsningar på välfärden, sa premiärministern.

Enligt kritikerna är den nya medborgarskapslagen ett led i Modis hindunationalistiska agenda, då medborgarskap kopplas till religion. Inom den hindunationalistiska rörelsen finns det starka krafter som vill ersätta det sekulära Indien med en etnisk hinduisk stat. Den muslimska minoriteten har blivit mer marginaliserad under Modis drygt fem år vid makten. 

Modi sa på söndagen att hans parti BJP kommer att hålla 200 presskonferenser de kommande dagarna för att bemöta kritiken. Premiärministerns framträdande på söndagen var en del i valkampanjen inför delstatsvalet i Delhi i januari.

Läs mer: Massprotesterna Modis största kris