Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/modi-varnar-for-passande-svar-om-gransbraket-med-kina-trappas-upp/

Världen

Modi varnar för ”passande svar” om gränsbråket med Kina trappas upp

Indisk militär patrullerar gränsen mot Kina.
Indisk militär patrullerar gränsen mot Kina. Foto: Tauseef Mustafa/TT

Indiens premiärminister Narendra Modi bröt på onsdagen tystnaden om de 20 indiska soldater som ska ha dödats i sammandrabbningar med kinesiska trupper längs med den omtvistade gränsen. Även ett okänt antal kineser ska ha dödats. 

– Indien vill ha fred, men vid en provokation är Indien kapabelt att ge ett passande svar, sade Narendra Modi i ett tv-sänt tal.

Konflikten ska, enligt The Guardian, ha uppstått när en indisk officer knuffades ned i en ravin, vilket ledde till att 600 soldater slogs med knytnävar och järnrör till sent in på natten. Flera av dem föll mot sin död i de branta dalgångar som kännetecknar den bergiga Galwandalen i Ladakhregionen i Himalaya, skriver TT. 

Såväl Indien som Kina har ökat sin militära närvaro i området med tusentals soldater de senaste veckorna. Båda sidor anklagar motparten för att ägna sig åt provaktioner och överträdelser. 

Oroligheterna är de värsta på flera år. Kina har anklagats för att göra territoriella anspråk i skuggan av coronapandemin. I fallet med Indien spekulerar många i att Pekings kalkyl är att Narendra Modi inte har råd med en militär konflikt när pandemifallen fortsätter öka och landets ekonomi stadigt går mot en kraftig lågkonjunktur. 

Men på onsdagen twittrade den indiske premiärministern till sina 60 miljoner följare:

”Indien kommer kraftfullt att skydda varje tum av vårt territorium. […] Våra soldaters uppoffringar kommer inte att ha varit förgäves.”

Indien hävdar att 43 kinesiska soldater omkom i våldsamheterna, men den uppgiften har inte bekräftats av Kina.

Kinas utrikesminister Wang Yi anklagar indiska trupper för att ha provocerat fram konfrontationen på måndagen, skriver New York Times. 

– Den indiska sidan får inte missbedöma den nuvarande situationen och får inte underskatta Kinas bestämda avsikt att skydda territoriell suveränitet, sade Wang Yi till Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar på onsdagen, enligt ett uttalande från Peking.

Trots det höga tonläget ska länderna ha kommit överens om en omedelbar nedtrappning, rapporterar AFP.

Läs mer:

Dödstalen stiger vid indisk gränskonflikt 

Ämnen i artikeln

Indien
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt