Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/modig-redo-att-aka-till-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Modig redo att åka till Sverige

Aron Modig har släppts från förvaret hos migrationsmyndigheten i Kuba och kommer inom kort att resa tillbaka till Sverige. Det meddelar utrikesdepartementet.

– UD och ambassaden i Havanna har arbetat mycket intensivt med ärendet och vi noterar nu med tillfredsställelse att Aron Modig kan resa hem från Kuba, säger Jenny Häggmark på UD:s presstjänst till DN.se.

Det var för drygt en vecka sedan som Aron Modig, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), var inblandad i en bilkrasch på Kuba som krävde regimkritikern Oswaldo Payás liv. Ytterligare två personer färdades i bilen – en som omkom och en som överlevde.

Det har spekulerats i att bilen som männen färdades i prejades av vägen, något som bland annat Payás familj har hävdat. Kubanska myndigheter har emellertid uppgett att det var en olycka.

Aron Modig, som överlevde med lindriga skador, har haft begränsad kontakt med omvärlden och har hållits kvar i landet medan utredningen har pågått.

På måndagen hölls en presskonferens i Havanna där berättade om vad som hänt.

– Jag kan inte minnas att något annat fordon var inblandat, sa han.

Några timmar senare kunde svenska UD meddela att Modig snart kan resa hem.

– Han kommer att vistas på vår ambassad i Havanna och få hjälp med första lämpliga flyg hem till Sverige, säger Jenny Häggmark på UD:s presstjänst.

Är han på ambassaden nu?

– Det har jag inga uppgifter om. Men han är med ambassadpersonalen.

Enligt Jenny Häggmark ska Aron Modig må bra med tanke på omständigheterna.

– De senaste uppgifterna jag har är att Modig efter omständigheterna mår bra och har behandlats väl. Han lider inte av skador från bilolyckan, säger Jenny Häggmark.

– Vi är glada och lättade över att Aron nu har möjlighet att resa hem. Vi vet i nuläget inte när han kommer att återvända till Sverige, men hoppas att detta kommer att ske inom kort, säger KDU:s generalsekreterare Kalle Bäck i ett pressmeddelande.

Aron Modigs pappa ville på måndagskvällen inte ge några kommentarer.

DN.se har utan framgång sökt Aron Modig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.