Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mojligt-tsunamihot-vid-nya-kaledonien/

Världen

Kraftig jordbävning vid Nya Kaledonien

00:31. Myndigheterna i Nya Kaledonien har manat invånarna att söka sig till säker mark efter en jordbävning i havet. Magnituden är uppmätt till 7,5 och epicentrum låg 30 landmil från huvudstaden Nouméa.

Ett kraftigt jordskalv har inträffat i havet utanför ögruppen Nya Kaledonien i Stilla havet. Initialt utfärdades en tsunamivarning i området, men faran har nu blåst över, enligt det amerikanska tsunamicentret PTWC.

Rätta artikel

Skalvet hade en magnitud på 7,5 och inträffade klockan 05.18 svensk tid. Dess epicentrum låg på tio kilometers djup ungefär 30 landmil öster om Nya Kaledoniens huvudstad Noumea, skriver USA:s geologiska myndighet USGS.

Ett stort efterskalv inträffade senare i samma område med en preliminär magnitud på 6,6 strax innan klockan 8 på onsdagsmorgonen svensk tid.

I samband med det första skalvet varnade det amerikanska tsunamicentret PTWC för att jordbävningen kunde utlösa en tsunami.

”Ett tsunamihot finns för delar av Stilla havet nära jordbävningen”, skrev PTWC.

Senare under dagen konstaterade PTWC att risken i stort hade passerat och enligt centret har mindre förändringar på omkring 30 centimeter uppmätts i vattennivån.

https://twitter.com/NWS_PTWC/status/1070215342612340736

De lokala myndigheterna i Nya Kaledonien utfärdade tidigare på onsdagen en tsnuamivarning för ögruppen och uppmanade invånarna att ta sig minst 300 meter från kusten eller upp till platser minst 12 meter över havsnivån, The Guardian. Även östaten Vanuatu har utfärdade en evakueringsorder för områden vid kusten.

– Det är goda nyheter, vi har inga skadade, säger Oliver Ciry, talesperson för den lokala civilförsvarsmyndigheten i Nya Kaledonien till Reuters.

Nya Zeeland, drygt 100 landmil söder om skalvet, utfärdade initialt en tsunamivarning efter det ursprungliga skalvet, men den varningen drogs tillbaka kort därefter.

Ögruppen Nya Kaledonien ligger öster om Australien i Stilla havet och alldeles invid den så kallade Eldringen där många jordbävningar äger rum.

Läs mer: Stort skalv skakade Alaskas största stad