Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/moldavien-har-en-regering-for-mycket/

Världen

Ingmar Nevéus: Moldavien har en regering för mycket

Anhängare till Demokratiska partiet, styrt av oligarken Vladimir Plahotniuc, utanför inrikesministeriet i Chisinau. Foto: Daniel Mihailescu/AFP

I Moldavien håller två olika regeringar möte samtidigt. Två personer kallar sig landets legitime president.

Oron ökar för att krisen i den före detta sovjetrepubliken ska urarta i våld. Men för en gångs skull står Moskva och väst på samma sida i konflikten.

Politiskt tumult är inget nytt i Moldavien, som har haft åtta premiärministrar de senaste sex åren.

Men två samtidigt är en för mycket.

Den pågående krisen utlöstes i lördags, när det proryska partiet Socialisterna och EU-vänliga alliansen Acum meddelade att de bildar en koalitionsregering.

Det innebar att den sittande regeringen, lojal med den mäktige oligarken Vladimir Plahotniuc, skulle tvingas avgå. Men Konstitutionsdomstolen, också dominerad av Plahotniucs allierade, svarade med att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

President Igor Dodon, tidigare ledare för socialisterna, vägrade godta detta, varpå Konstitutionsdomstolen stängde av honom och tillsatte premiärminister Pavel Filip – också ur oligarklägret – som tillförordnad president.

Men på tisdagen var den ordinarie presidenten tillbaka och satte stopp för upplösningen.

Låter det invecklat? Det är det. Och kriser som denna är det sista Europas fattigaste och mest korrumperade land behöver.

Dessutom hotar krisen att övergå i gatuvåld. Tusentals supportrar till Plahotniucs parti Demokratiska partiet har bussats in till huvudstaden Chisinau och tältar utanför regeringsbyggnaden. Där inne sitter den förra regeringen och vägrar lämna plats för den nya, som i stället sammanträder i parlamentet.

Moldaviska poliser utanför regeringsbyggnaden i Chisinau. Foto: Daniel Mihailescu/AFP

Det unika, och kanske hoppfulla, i situationen är att Ryssland och väst för en gång skull är på samma linje.

Utrikesministeriet i Moskva skriver på sin webbsida att ”Moskva välkomnar bildandet av en koalitionsregering i Moldavien.” Uttalanden från såväl EU som Nato och USA går i samma stil.

Moldavien, där utbrytarrepubliken Transnistrien i praktiken styrs från Moskva, har länge setts som en möjlig konfliktpunkt mellan öst och väst. Politiken i den lilla republiken har dominerats av frågan om man ska orientera sig mot Ryssland eller EU.

Vladimir Plahotniuc är en före detta fängelsechef och stormrik affärsman som de senaste åren har styrt landet från sin roll som partiledare. Hans kritiker anklagar honom för att ha tagit kontroll över såväl medier som domstolar – och han har tidigare anklagats för att ligga bakom stölden av en miljard dollar ur Moldaviens banksystem 2014.

Nu har den 53-årige oligarken lyckats uppnå vad ingen annan gjort sedan Moldaviens självständighet 1991: att ena de proryska och de provästliga krafterna i landet. Åtminstone tillfälligt.

Läs mer: Landet som har tröttnat på Europa