Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Moldaviens parlament stormat av demonstranter

Moldaviens parlament stormades på onsdagskvällen av demonstranter sedan parlamentet tidigarelagt en omröstning om landets nya regering ledd av Pavel Filip.

Tusentals demonstranter omringade parlamentet i huvudstaden Chisinau under eftermiddagen, och en grupp protesterande lyckades ta sig in i byggnaden och vägrade att släppa ut ledamöterna.

Utanför hördes slagord som "Det är vårt parlament" och "Vi är folket". Demonstranterna, från den mestadels proryska oppositionen där bland annat socialistpartiet ingår, krävde att parlamentet upplöses och att nyval hålls, skriver LaVanguardia.

Den direkt anledningen till demonstrationerna var att parlamentet utan debatt godkänt den nya regeringen under den pro-europeiska kompromisskandidaten Pavel Filip. Beslutet togs med 57 ja-röster av 101.

Senare på kvällen tvingades demonstranterna av polis att lämna byggnaden. Livesända tevebilder visade bland annat hur kravallpoliser med sköldar står framför demonstranterna.

– Nu på kvällen finns fortfarande några hundra personer här utanför. Tidigare i dag var det flera tusen, säger en person DN talade med på kvällen som från sitt kunde se platsen framför parlamentsbyggnaden.

Filip blir landets tredje premiärminister på ett år, och stora demonstrationer på Parlamentstorget har förekommit tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.