Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Moore går till attack mot svenska regeringen

”Sverige är ett himmelrike för våldtäktsmän.” Den amerikanske filmaren och vänsterdebattören Michael Moore attackerar nu den svenska regeringen och ger sig in i debatten om våldtäktsanklagelserna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Moore har varit med och bidragit med 20.000 dollar, motsvarande drygt 140.000 svenska kronor till den borgensumma på över 2 miljoner svenska kronor som ett antal internationella mediekändisar ställt upp med.

I ett öppet brev till Sveriges regering på sin hemsida uppmanar nu Michael Moore de svenska myndigheterna att ”lägga ner begäran om utlämning av Assange och i stället börja beskydda Sveriges kvinnor”.

Moore grundar sig här på siffror i en artikel som Katrin Axelsson från den brittiska organisationen ”Women against rape” skrev i tidningen Guardian för en vecka sedan. Hon citerar i sin tur socialdemokraterna Carina Hägg och Nalin Pekgul som i Göteborgs-Posten hävdar att Sverige har det högsta antalet rapporterade våldtäkter i Europa och att 90 procent av alla rapporterade våldtäkter aldrig kommer till domstol.

”Här låter ni tusentals våldtäktsmän gå fria medan ni anordnar en internationell häxjakt på en man som den amerikanska regeringen vill ha gripen, fängslad och till och med avrättad,” står det i brevet till den svenska regeringen.

Den amerikanske filmaren skriver till och med att den svenska regeringen spelar ett ”cyniskt och vedervärdigt spel”:

”Ni använder det reella och allestädes närvarande hotat mot kvinnor för att gå den amerikanska regeringens ärende för att tysta Wikileaks och dess arbete.”

I en av nätkommentarerna till Moores brev skriver en ”arg svensk” att den svenska sexualbrottslagstiftningen är den strängaste i världen, vilket kraftigt ökat antalet anmälningar:

”Så, Mr Moore, kontrollera fakta bättre innan ni drar förhastade slutsatser.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.