Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Morales erkänner sig besegrad

Bolivias president Evo Morales kommer inte att kunna väljas till president en fjärde gång. Över 51 procent röstade nej till presidentens förslag.

– Vi har förlorat slaget men inte kriget, sade Evo Morales under en presskonferens.

Presidenten hoppades in i det sista att den egna linjen skulle vinna och dröjde med att erkänna nederlaget till dess att över 99 procent av rösterna hade räknats.

Morales nuvarande presidentperiod slutar 2020 men någon tydlig efterträdare finns varken i Morales eget parti MAS eller i oppositionen, rapporterar Reuters.

Vänsterpolitikern Morales valdes till president i december 2005, som den förste ur ursprungsbefolkningen på posten, och har valts om två gånger med klar majoritet.

Under Morales tid vid makten har Bolivia upplevt stadig ekonomisk tillväxt och minskande av klyftorna har gett honom starkt stöd bland många i det fattiga landet. Men motståndarna anklagar honom för korruption och svågerpolitik.

På en presskonferens under onsdagen ville Morales lyfta fram att hans parti fortfarande har ett stort stöd i landet.

– Det är en sak att rösta för en konstitutionell förändring och en annan att ha kvar sitt förtroende för en kandidat, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.