Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mord skapar antimuslimska attacker

Mordet på den 25-årige småbarnspappan och soldaten Lee Rigby i brittiska Woolwich i veckan har nu skapat antimuslimska reaktioner på många håll i Storbritannien.

Mordet på Lee Rigby var osedvanligt rått och de två män som misstänks för att ha huggit honom med en köksniv och en machete upprepade gånger i halsen skottskadades sedan av polis när de gick till attack också mot den.

Reaktionerna på mordet har nu spridit sig över Storbritannien. Enligt, Faith Matters, en organisation som arbetar för att minska extremismen i landet, har antalet attacker mot muslimer ökat till över 160 under de senaste dagarna mot sex dagligen hittills i år.

Enligt BBC utförs attackerna både mot muslimer på gatan och genom internet.

– Många av dem är väldigt våldsamma, säger Fiyaz Mughal som leder Faith Matters.

En av de två som misstänks för mordet är 28 år och gick fram till en förbipasserande som filmade honom med sin mobil bara minuterna efter det att mordet utförts. Hans händer är då fortfarande täckta av blod.

28-åringen gör flera uttalanden och säger bland annat att anledningen till att de dödat 25-åringen var för att ”muslimer dödas av brittiska soldater varje dag”. Han talar också om att hämnas ”öga för öga, tand för tand”.

Såväl 28-åringen som hans misstänkte medbrottsling, en 22-åring – båda med rötterna i Nigeria – var sedan tidigare kända av den brittiska säkerhetstjänsten. 28-åringen greps av polis så sent som för två månader sedan, uppger Sky News.

Under lördagen genomförde 200 personer med nigeriansk bakgrund en manifestation i Woolwich för att visa att man tar avstånd från det bestialiska mordet.

På lördagskvällen greps ytterligare tre personer misstänkta för inblandning i mordet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.