Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mordade-journalisten-lyra-mckee-begravd-i-belfast/

Världen

Mördade journalisten Lyra McKee begravd i Belfast

00:57. Mördade journalisten Lyra McKee, 29, fördes till sista vilan under onsdagen.

Hon dog på skärtorsdagen. Kulor, antagligen avsedda för polisen, träffade 29-åriga Lyra McKee under ett upplopp i Londonderry. Mordet river upp sår i hela Storbritannien. 

Till hennes begravning reste premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn. DN:s Katrine Marçal har följt ceremonin. 

Rätta artikel

Journalisten Lyra McKee kom från en katolsk bakgrund. Hennes begravningsgudstjänst hölls i en protestantisk kyrka i Belfast. Den leddes av en protestantisk och en katolsk präst och i kyrkbänken satt det nordirländska protestantiska partiet DUP:s ledare bredvid katolska Sinn Féins”

– Lyra McKee var en person som bröt ner barriärer, detta var hennes kännetecken i livet och detta är hennes arv i döden, sa Stephen Forde, dekan för Belfast katedral. 

Från London reste premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn till begravningen. Från andra sidan Atlanten hade Bill Clinton fördömt det våld som tog Lyra McKees liv och meddelat att hans ”hjärta var krossat”. 

Irlands premiärminister Leo Varadkar och Storbritanniens motsvarighet Theresa May närvarade vid begravningen av den mördade journalisten Lyra McKee. Foto: Brian Lawless

Den forne amerikanske presidenten hade varit viktig för att få till det nordirländska fredsavtal som 1998 markerade slutet på inbördeskriget. 

Lyra McKee var ett barn av denna fred. 

Hon dog på skärtorsdagen. Kulor, antagligen avsedda för polisen, träffade henne i huvudet under ett våldsamt upplopp i Londonderry. Terrororganisationen ”Nya IRA” tog på sig ansvaret. 

Mordet river upp sår i hela Storbritannien. 

Den 29-åriga journalisten Lyra McKee sköts till döds under ett upplopp i nordirländska Londonderry på skärtorsdagen. Foto: Alan Lewis Media / SplashNews.com

Polisen har en tid uttryckt oro för att en ny generation terrorister ska bli starka på Nordirland och förra veckans upplopp tycktes bekräfta den bilden. Men mordet på den 29-åriga Lyra McKee har framför allt gett upphov till en stark motreaktion. Rekordmånga vittnen har till exempel kontaktat polisen. Så var det inte på den gamla onda tiden. Då var hatet mot polisen för stort och rädslan för vad den egna sidan skulle göra med en om man ”tjallade” påtaglig. 

Tjugo år av fred har förändrat Nordirland. Folkmassan utanför St Annes katedral i Belfast applåderade när Lyra McKees kista bars in. Regnbågsfärgade flaggor vajade: Lyra McKee var bland mycket annat HBTQ-aktivist. 

Nordirland befinner sig i ett politiskt vakuum. Sedan över två år har regionen ingen regering. Enligt fredsavtalet från 1998 måste det stora katolska partiet Sinn Féin och det stora protestantiska partiet DUP alltid regera tillsammans. Någon sådan samlingsregering har inte gått att få till sedan valet och de senaste månaderna har förhandlingarna upphört helt. 

Konflikterna som har gjort det omöjligt att bilda regering handlar om frågor som det irländska språkets ställning samt homosexuellas rättigheter, de har med andra ord inget direkt att göra med våldet. Däremot är en fungerande regering en förutsättning för att kunna upprätthålla och bygga vidare på den över tjugo år gamla freden. 

– Vi har glömt att fallerad politik alltid förr eller senare leder till våld på våra gator, sa till exempel Colum Eastwood från det nordirländska socialdemokratiska partiet efter mordet. 

– Varför i Guds namn krävs det en 29-årig kvinnas död för att vi ska komma till de här insikterna? sa den katolske prästen fader Martin Magill under begravningen. 

Folk reste sig upp i bänkarna och applåderade. 

Politisk instabilitet råder inte bara på Nordirland utan även i Storbritannien som helhet. Landets politiska system har skakats i grunden av Brexit och Nordirland är den allra känsligaste biten av hela det komplicerade pusslet. 

När Storbritannien lämnar EU (och EU:s tullunion) kommer gränsen mellan Nordirland och Irland att bli en yttre EU-gräns. Den kommer med andra ord att behöva kontrolleras. 

På något sätt. 

Och senast man hade kontroller här sprängde folk dem i luften. 

Att hitta en fungerande lösning som gör att Storbritannien både kan genomföra den Brexit man önskar och hålla gränsen mot Irland öppen är både tekniskt och politiskt svårt. 

En del menar att det är omöjligt. 

Det var mot bakgrund av allt detta som Lyra McKee dog. 

Och det var mot bakgrund av allt detta som hon begravdes.