Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mördaren hade skrivit manifest

Other: AP

Massmördaren Elliot Rodger lämnade efter sig ett manifest, där han beskriver hur han ska hämnas på världen. Polisen hörde 22-åringen bara veckor innan dådet, men ansåg att han var en ”mycket artig, vänlig och underbar människa”. 

Sent på fredagen körde Elliot Rodger runt i sin svarta BMW i Isla Vista i Kalifornien och sköt urskillningslöst från fordonet. Dessförinnan hade han dödat tre män i sin lägenhet. Totalt dog sex personer och sju personer skadades svårt. Enligt polisen tog 22-åringen sedan sitt eget liv. 

Enligt familjens advokat ska familjen ha kontaktat polisen för flera veckor sedan, efter att ha upptäckt att sonen lagt ut filmer på Youtube som handlade om självmord och att döda människor. Polisen ska därefter ha hört 22-åringen, och skrev efteråt att han var en ”mycket artig, vänlig och underbar människa”, men noterade också att han hade få vänner och saknade flickvän, uppger CBS News

Polisen har efter dådet kallat Elliot Rodger för mentalt störd och undersöker en video som han ska ha lagt ut på Youtube tio timmar före attacken. Där berättar han om att han blivit försmådd av kvinnor och säger sig ha planer på att döda så många han kan. 

Nu har polisen dessutom hittat ett manifest som tros vara skrivet av 22-åringen. I dokumentet beskriver han detaljerat sitt liv, särskilt hur han blivit avvisad av kvinnor. Han beskriver också hur han ska hämnas på världen genom en förödande attack. 

”Kvinnors avvisande av mig är en krigsförklaring och om det är krig de vill ha så ska de få det. Det kommer att bli ett krig som slutar med en komplett och fullständig utplåning”, står det i det 137 sidor långa dokumentet enligt nbclosangeles.com

Ilskan mot det kvinnliga könet växte sig allt starkare och i slutet av manifestet skriver 22-åringen att han vill slänga flickor i kokande vatten och flå dem levande.

Det framgår även att han var besatt av att förlora sin oskuld och att bli rik.

Av manifestet att döma betraktade Rodger sig själv som sofistikerad och kunde inte förstå hur kvinnor kunde falla för råbarkade män. Han hade hoppats på en vändpunkt i och med flytten till Isla Vista, där han gick på college, men saker och ting gick inte som han hade tänkt sig. 

22-åringen ska ha börjat skissa på sin hämnd på nyårsdagen och bestämt vilken dag han skulle genomföra den. Han beskriver detaljerat hur han först ska döda människor i sin lägenhet och sedan på andra håll i Isla Vista, innan han tar sitt liv. 

”Jag bad inte om det här. Jag ville det inte. Jag började inte det här kriget. Jag var inte den som slog först. Men jag kommer att avsluta det genom att slå tillbaka. Jag ska straffa alla. Och det kommer att vara vackert. Äntligen, till sist, kan jag visa världen mitt rätta värde”, står det i manifestet. 

I manifestet skriver Rodger att han skulle börja med att ta livet av sina två rumskamrater. Polisen hittade på lördagen tre döda kroppar i 22-åringens lägenhet. Männen ska ha dött innan Rodger sköt ihjäl människor från bilen, men polisen har inte avslöjat deras identiteter.

– De tre manliga offren har uppenbarligen huggits flera gånger med vassa föremål och det var en ganska så hemsk brottsplats, sade polischef Bill Brown på en presskonferens enligt keyt.com.

En granne säger att han inte kände 22-åringen, men beskriver honom som otrevlig. Han sade inte hej när de möttes och höll sig på sin kant. 

– Jag är förvånad, även om han höll sig för sig själv så trodde jag verkligen inte att någonting sådant här skulle kunna hända. Förstår du vad jag menar? Det är liksom helt sjukt. Det är bara galet, säger Andy Park. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.