Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/morden-i-marocko-detta-har-hant/

Världen

Morden i Marocko: Detta har hänt

Kvinnorna hittades döda vid berget Toubkal. Foto: Bendiksby, Terje

På torsdagen börjar rättegången kring mordet på två skandinaviska kvinnor i Marocko.

Totalt 24 personer har åtalats för inblandning i det brutala dubbelmordet.

Rätta artikel

• Louisa Vesterager Jespersen, 24, från Danmark och Maren Ueland, 28, från Norge, var på en månadslång vandringsresa i Atlasbergen i Marocko i december förra året. De två vännerna var studenter på ett friluftsprogram i norska Telemark.

• Den 17 december hittades kvinnorna mördade vid sitt tält ovanför bergsbyn Imlil, som är bas för många vandringar i området. De hade utsatts för besinningslöst knivvåld och deras kroppar hittades av andra turister.

• Morden filmades med mobilkamera och spreds sedan på sociala medier. Videon är en del av bevisningen. I ett annat filmklipp som spelats in tidigare svär gärningsmännen sin trohet till terrororganisationen IS. Dubbelmordet rubriceras som en terrorhandling.

• Inom några dagar efter dådet hade den marockanska polisen gripit de tre män som på torsdagen ställs inför rätta för att ha utfört morden, liksom en fjärde misstänkt som deltog i planläggningen. Det är Abdessamad Ejjoud, Younes Ouzyad och Rachid Afati, som anklagas för själva morden. 

• Enligt den norska tidningen VG som gått igenom förhör med de misstänkta, framgår det att de pratat om att resa till terrororganisationen IS i Syrien. Men eftersom de varken hade pengar eller pass så valde de att utföra dådet i Marocko.

• Männen ska enligt rättsdokument som Stavanger Dagblad tagit del av, ha spanat efter offer under flera dagar i området. De ska ha siktat in sig på olika personer men avbrutit eftersom det funnits vittnen i närheten. De stötte på de skandinaviska kvinnorna av en slump och följde efter dem för att senare mörda dem när det blivit mörkt.

• Gripanden har skett i olika omgångar efter morden, och ytterligare 21 personer är medåtalade för olika typer av inblandning i mordet. Rättegången hålls i Salé utanför Rabat i Marocko.

• De tre huvudmisstänka kan dömas till dödsstraff. De har sagt att de utfört dådet i terrorgruppen IS namn, men IS har inte tagit på sig dådet. Männens försvarsadvokat har uppgett att männen kommer att erkänna morden under rättegången.

• I veckan dömdes en dansk kvinna för att ha spridit mordvideon. Ytterligare fjorton personer riskerar att dömas för att ha spridit bilder som rör ”en annan persons privata angelägenheter.”