Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mordförsöket på ryska ex-spionen: Spår av nervgift i lunchrestaurangen

Foto: Finbarr Webster/REX/Shutterstock

Brittisk polis har hittat spår av det nervgift som försatt ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i kritiskt tillstånd. Fyndplatsen är restaurang Zizzi, Salisbury, och omkring 500 restaurangbesökare uppmanas tvätta sina kläder.

– Denna utredning inriktar sig på att säkerställa människors trygghet och att vi samlar alla bevis så att skulden hamnar rätt när det blir dags för det, säger inrikesminister Amber Rudd till BBC.

En omfattande polisinsats har, med militärens hjälp, kunnat säkra omkring 200 bevis och samla cirka 250 vittnesmål. En av fem särskilt intressanta platser för den tekniska undersökningen i Salisbury har varit italienska restaurangen Zizzi. 

På söndagen uppmanade myndigheten Public Health England ett 500-tal besökare på restaurangen – eller puben Mill som paret Skripal också besökt – att tvätta sina kläder och ägodelar enligt noga beskrivningar. ”Även om det inte finns en omedelbar risk för den som varit på någon av dessa två platser är det möjligt, om än osannolikt, att substansen som kommit emot kläderna kan finnas kvar i små mängder och därmed kontaminera huden”, lyder beskedet.

Läs mer: Skripal var dubbelagent i fem år 

Sergej Skripal, 66, åt lunch på Zizzi tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia Skripal förra söndagen och två timmar senare hittades de medvetslösa på en parkbänk av en förbipasserande läkare som slog larm. Tre sjukvårdare och tre poliser som ingick i utryckningspersonalen har skadats av samma nervgift, men bara en av poliserna är allvarligt skadad.

Läs mer: Militär sätts in i utredning om förgiftad spion

På tisdagen övertogs utredningen av Londonpolisens kontraterrorismavdelning och snart kom beskedet att man kunnat konstatera att paret utsatts för ett mordförsök med ett ”mycket sällsynt” nervgift, vars namn ännu inte är offentliggjort.

Med tanke på den tidigare FSB-agenten Skripals förflutna som dubbelagent för Storbritannien under fem år har de flesta dragit slutsatsen att någon rysk aktör med Kremls goda minne ligger bakom dådet. Ryska ambassaden i London twittrade sarkastiskt på lördagen med påminnelsen om att liknande händelser inträffat flera gånger förr, bland annat med det spektakulära poloniummordet på Alexander Litvinenko.

Läs mer: För president Putin var Litvinenko en förrädare

Mordförsökets spionroman-liknande karaktär har väckt stort internationellt intresse också för att det innehåller ingredienser för en potentiellt större konspiration. Skripal stod, enligt Telegraph, nära en icke namngiven säkerhetskonsult som jobbar för privata underrättelsefirman Orbis, det vill säga samma firma som ex-agenten Christopher Steele som sammanställde den ökända Trump-dossieren om den amerikanska presidentens kopplingar till Ryssland.

Den konspirationsteorin hade redan tidigare fått liv sedan FSB-toppen Oleg Erovinkin hittades död i sin bils baksäte i Moskva på annandagen 2016, omkring samma tid som dossieren färdigställdes. Uppgifter har cirkulerat om att Erovinkin varit Steeles källa, men Steele ska ha avfärdat uppgiften och enligt FSB:s utredning dog Erovinkin av en  naturlig hjärtinfarkt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.