Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Morgan Tsvangirai död

Morgan Tsvangirai.
Morgan Tsvangirai. Other: AFP

Morgan Tsvangirai, mångårig ledare för Zimbabwes största oppositionsparti MDC, har avlidit. Under flera årtionden utmanade han president Robert Mugabe.

Morgan Tsvangirai, som en längre tid varit sjuk i cancer, blev 65 år. 

”Det är med sorg jag meddelar att vi har förlorat vår ikon och demokratikämpe”, skriver Elias Mudzuri, som är en av MDC:s biträdande partiledare, på Twitter.

Till Reuters säger Elias Mudzuri att Tsvangirai enligt sin familj avled på onsdagskvällen.

Sedan Morgan Tsvangirai i juni 2016 tillkännagav att han lider av tarmcancer har han vid flera tillfällen varit inlagd på sjukhus. Senast i januari åkte han till Johannesburg i Sydafrika för behandling.

Under flera årtionden utmanade Morgan Tsvangirai den mångårige och allt mer totalitäre ledaren Robert Mugabe. Tsvangirai var Zimbabwes mest populära politiker som aldrig fick bli president. 

Från 2009 till 2013 var Morgan Tsvangirai premiärminister i en koalitionsregering med Robert Mugabes parti Zanu-PF. Den 93-årige Robert Mugabe tvingades bort från makten i slutet av förra året.

Som en ung arbetade Tsvangirai i en gruva på landsbygden. Han började sin politiska karriär i fackföreningsrörelsen och motsättningarna med Robert Mugabe inleddes redan på 1980-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.