Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mormoner-fangslade-i-ryssland/

Världen

Mormoner fängslade i Ryssland

Två amerikanska mormoner har fängslats i den ryska staden Novorossijsk. En av männen misstänks nu för spionage medan den andra anklagas för bedrägeri, skriver amerikanska CBS.  

Rätta artikel

De två amerikanska männen fängslades på fredagen i förra veckan när de besökte ett kyrkomöte i Novorossijsk, som är beläget vid Svarta havet i södra Ryssland, rapporterar CBS.

I Ryssland är det sedan 2016 brottsligt att ägna sig åt religiösa missioner, detta sedan en ny terrorlagstiftning trädde i kraft. Men kyrkan som de två männen är anslutna till säger till CBS att de följt lagkraven, eftersom de registrerat sig som ”volontärarbetare” och inte missionärer.

På onsdagen utfrågades president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov om de gripna männen. Han förnekade då att presidenten skulle ha någon kännedom om fallen.

Ryska myndigheter har tidigare bekräftat att landet har fängslat två amerikanska medborgare och att de misstänks för spioneri respektive bedrägeri.

Eric Hawkins, talesperson för den amerikanska mormonkyrkan, säger till CBS att de två männen tros vara i god hälsa och att ”kyrkan kommer att fortsätta samarbeta med lokala myndigheter och uppmuntra ett ett snabbt frisläppande av våra volontärer.”

Terrorlagstiftningen från 2016 har fått stora konsekvenser för flera religiösa samfund. Enligt brittiska The Guardian har ryska myndigheter öppnat fler än hundra utredningar kring medlemmar i Jehovas Vittnen, vars religiösa texter delvis har förbjudits i landet.

Fredagens gripande av de två amerikanerna kommer en månad efter att en dansk medborgare och medlem i Jehovas Vittnen dömdes till sex års fängelse, efter att ha anklagats för att ha organiserat en ”förbjuden extremistgrupp”.