Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mormonkyrkan erkänner: Grundaren hade 40 fruar

En staty föreställande Joseph och Emma Smith utanför kyrkans högkvarter i Salt Lake City.
En staty föreställande Joseph och Emma Smith utanför kyrkans högkvarter i Salt Lake City. Foto: Scott Sommerdorf/AP

Mormonkyrkan erkänner nu för första gången att dess grundare hade närmare 40 fruar, den yngsta bara 14 år gammal.

Joseph Smith grundade Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga 1830 efter att ha fått en vision från Gud 1820. Under kyrkans första 60 år var det tillåtet att ha flera fruar och kyrkans män kunde gifta sig både i jordiska och i – kommande – himmelska äktenskap. 1890 förbjöd kyrkan månggifte.

Fram till nu har Mormonkyrkan beskrivit grundaren Joseph Smith som en trogen äkta make gift med Emma.

Mormonkyrkan publicerar sedan en tid uppgifter på sin webbplats som visar att Joseph Smith hade mellan 30 och 40 fruar, en uppgift som tagits fram efter ”noggranna uppskattningar”, som det står i artikeln. Kyrkan skriver att Smiths äldsta hustru var 56 år och den yngsta bara 14.

14-åriga Helen Mar Kimball ingick ett himmelskt äktenskap med Smith vilket, enligt artikeln på webbplatsen, innebar att det inte rörde sig om någon sexuell relation utan ett äktenskap ”för evigheten”.

Kimball skulle också komma att bli en ivrig försvarare av månggifte och efter makens död gifte hon om sig.

I den artikel på kyrkans hemsida som diskuterar Smiths månggifte konstaterar författaren att Mormonkyrkan i dag anser att monogami är Guds vilja. Så såg alltså inte Joseph Smith själv på giftermålet och artikeln konstaterar att Smith slets mellan Guds vilja – att ha flera fruar – och önskemålet från sin hustru Emma att hon skulle vara hans enda fru.

Emma var inte lika nöjd med Joseph Smiths sätt att se på äktenskapet som maken själv, konstaterar författaren till artikeln.

The New York Times, som först uppmärksammade artiklarna på Mormonkyrkans sida i måndags, konstaterar att artiklarna inte är lätta att hitta och att kyrkan inte har lagt upp några länkar på webbsajtens förstasida. Men redan sommaren 2013 intervjuade tidningen den svenske mormonen Hans Mattsson i en video där man nämnde det faktum att Smith hade många fruar.

Artiklarna tar också upp hur kyrkan slitit med frågan om att icke vita inte fick bli präster och att man där förgäves sökte en bekräftelse från Gud på hur man skulle göra. Kyrkans ståndpunkt var länge att ”svart hud” visade att man stod i onåd hos Gud eller att det var ett tecken på synder utförda i ett tidigare liv. Först 1978 tilläts också färgade att bli präster i kyrkan och Mormonkyrkan fördömer i dag alla former av rasism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.