Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/moskeattacken-i-norge-detta-har-hant/

Världen

Moskéattacken i Norge – detta har hänt

01:41. Moskéattacken i Norge – detta har hänt.

På lördagseftermiddagen fick polisen larm om att en beväpnad man gått till angrepp mot en moské i Bærum utanför Oslo. 21-årige Philip Manshaus greps av polis, och samma dag hittades hans styvsyster död i en lägenhet i samma område.

Det här vet vi om händelseförloppet.

Larmet om en misstänkt skottlossning kom strax efter klockan 16 på lördagseftermiddagen. Händelsen utspelade sig vid al-Noor Islamic Centre i Bærum några mil utanför Oslo, och enligt polisen avfyrades flera skott.

När polis kom till platsen hade den misstänkte gärningsmannen redan övermannats av två äldre församlingsmedlemmar. Den misstänkte mannen, 21-årige Philip Manshaus, greps och anhölls senare misstänkt för mordförsök. I samband med gripandet hittades två vapen. 

Foto: Terje Pedersen

Två personer skadades lindrigt vid händelsen, varav en av dem är Manshaus.

Philip Manshaus är norsk medborgare och bor i närheten av moskén. Han är känd av polisen sedan tidigare men har inte straffats för några brott.

Efter gripandet av Manshaus utförde polisen en husrannsakan i en lägenhet i Bærum. I bostaden upptäckte polisen kroppen efter en ung kvinna som är den misstänkte gärningsmannens 17-åriga styvsyster. Enligt polisen finns det tecken på att hon mördats, och polisen riktar mordmisstankarna mot Manshaus. De båda syskonen uppges ha bott i lägenheten tillsammans.

Foto: Terje Pedersen/TT

Manshaus kunde förhöras först under natten mot söndagen, efter att ha fått vård för sina skador. Enligt polisen har han inte gjort några medgivanden, och försvarsadvokaten Unni Fries säger att hennes klient inte har några planer på att förklara sig.

Enligt polisens kartläggning har Manshaus högerextrema åsikter, och har hyllat den norske politikern Vidkun Quisling samt uttryckt främlingsfientliga åsikter. Norska medier rapporterar att mannen hyllat både massakern i Christchurch i Nya Zeeland och masskjutningen i El Paso i USA förra veckan.

På söndagseftermiddagen meddelade polisen att de utreder moskéattacken som försök till terrorbrott.

På måndagseftermiddagen kom beskedet att Manshaus häktas i fyra veckor misstänkt för mord och för terrorbrott. Han nekar till brottsanklagelserna, enligt sin försvarsadvokat Unni Fries.