Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/moskva-ambulanser-far-vanta-i-timmar-med-sjuka/

Världen

Moskva: Ambulanser får vänta i timmar med sjuka

Utryckning i Moskva.
Utryckning i Moskva. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

Trycket på sjukhusen i Moskva med omgivande kommuner börjar nu nå bristningsgränsen och ambulanser måste vänta i timmar på att komma fram med nya patienter. 

Antalet bekräftat smittade i hela Ryssland steg på söndagen till 15.770 och antalet döda till 130.

En ambulansförare berättade hur han stått i kö i 15 timmar för att lämna en patient som misstänks ha smittats av coronaviruset, skriver Reuters.

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger i ett uttalande att ”situationen i Moskva och St Petersburg är ganska ansträngd eftersom antalet sjuka fortsätter öka”.

– Det är ett mycket stort inflöde av patienter och vi ser hur sjukhusanställda i Moskvaområdet arbetar under extremt och hjältemodigt.

Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin meddelade i fredags, att staden inför ett kontrollsystem där den som ska resa genom staden måste ha ett särskilt tillstånd. Detta sedan antalet coronasmittade ökat dramatiskt, skriver regeringsvänliga Pravda.

I ett första steg kommer den som reser till och ifrån arbetet att behöva ett särskilt digitalt pass, skriver Interfax. Ett liknande pass krävs också för taxiresor.

Det nya kontrollsystemet ska börja användas på måndag men det är ännu oklart hur systemet ska fungera.

Antalet poliser och trafikpoliser beskrivs på lördagen som fler som ett resultat av borgmästarens beslut.

Sobyanin sa också att Moskva var långt ifrån toppen av smittspridningen, utan att man bara befinner sig i början.