Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/moskva-ambulanser-far-vanta-i-timmar-med-sjuka/

VÄRLDEN

Moskva: Ambulanser får vänta i timmar med sjuka

Utryckning i Moskva.
Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

Trycket på sjukhusen i Moskva med omgivande kommuner börjar nu nå bristningsgränsen och ambulanser måste vänta i timmar på att komma fram med nya patienter.

Antalet bekräftat smittade i hela Ryssland steg på söndagen till 15.770 och antalet döda till 130.

En ambulansförare berättade hur han stått i kö i 15 timmar för att lämna en patient som misstänks ha smittats av coronaviruset, skriver Reuters.

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger i ett uttalande att ”situationen i Moskva och St Petersburg är ganska ansträngd eftersom antalet sjuka fortsätter öka”.

– Det är ett mycket stort inflöde av patienter och vi ser hur sjukhusanställda i Moskvaområdet arbetar under extremt och hjältemodigt.

Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin meddelade i fredags, att staden inför ett kontrollsystem där den som ska resa genom staden måste ha ett särskilt tillstånd. Detta sedan antalet coronasmittade ökat dramatiskt, skriver regeringsvänliga Pravda.

I ett första steg kommer den som reser till och ifrån arbetet att behöva ett särskilt digitalt pass, skriver Interfax. Ett liknande pass krävs också för taxiresor.

Det nya kontrollsystemet ska börja användas på måndag men det är ännu oklart hur systemet ska fungera.

Antalet poliser och trafikpoliser beskrivs på lördagen som fler som ett resultat av borgmästarens beslut.

Sobyanin sa också att Moskva var långt ifrån toppen av smittspridningen, utan att man bara befinner sig i början.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt