Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Moskva: De portade svenskarna stöttade en statskupp

Anna Maria Corazza Bildt och Lena Adelsohn Liljeroth är några av de svenskar som svartlistats.
Anna Maria Corazza Bildt och Lena Adelsohn Liljeroth är några av de svenskar som svartlistats. Foto: TT, AP

De 89 EU-medborgare som svartlistats i Ryssland har aktivt stöttat "statskuppen" i Ukraina, hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Moskva är ”djupt besviket” över EU-ländernas reaktion på den svarta lista som blev känd i helgen. Vice utrikesminister Alexej Mesjkov kallar det ”oanständigt” att den hemliga listan har publicerats i en rad europeiska länder.

Ryssland går nu till angrepp mot EU:s protester mot att landet portat 89 européer, däribland åtta svenskar, från att komma in i landet. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kallade vid en pressträff EU-ländernas invändningar för "absurda och kinkiga" och hävdade att personerna på listan "aktivt har stöttat en statskupp".

Även Rysslands vice utrikesminister, Alexej Mesjkov, luftade kritik mot EU.

– Jag är djupt besviken över våra europeiska partners agerande. Anständighet är ju inte en politisk kategori, men nu överskrider man alla gränser på ett sätt som bara kan framkalla besvikelse. Hur ska man kunna lita på sådana länder, säger Mesjkov till nyhetsbyrån Ria-Novosti.

På UD har man dock inte fått någon förklaring till urvalet av personer som svartlistats. Det enda som meddelats är att aktionen är ett svar på EU:s sanktioner mot Ryssland.

På Moskvas svarta lista finns namnen på 89 EU-medborgare, bland dem åtta svenskar, som inte längre är välkomna till Ryssland. Åtgärden är ett svar på de sanktioner EU införde på grund av Rysslands agerande i Ukraina, vilka bland annat innefattar inreseförbud för 150 ryssar och ukrainare.

Vad ministern är djupt besviken över är att Moskvas svarta lista offentliggörs i väst. När listan härom dagen lämnades över till EU-representanter i Moskva var detta inte syftet, förklarar han:

– Listan förblir konfidentiell. Det är upp till dem som figurerar på den om de vill att det ska bli offentligt eller inte. Att den överlämnades var av tekniska skäl. Det var på intet sätt något politiskt steg, utan handlade om att underlätta livet för dem som finns på listan, säger Mesjkov till nyhetsbyrån Tass.

– Allt som har hänt sedan dess ligger helt och fullt på våra europeiska partners samvete.

Den svarta listan har uppenbarligen existerat en tid, även om det är först nu den blir känd. Bland de svartlistade svenskarna samsas moderata EU-parlamentariker med en nazistisk aktivist och chefen för den militära underrättelsetjänsten Must. Sverige är också ett av flera länder som har begärt en förklaring av Moskva.

Men närmare en förklaring än vad en rysk diplomatkälla säger till Tass lär EU inte komma:

– Svaret är enkelt. Detta gjordes som ett svar på sanktionskampanjen mot Ryssland som drivs av ett antal europeiska länder under Tysklands ledning, säger källan.

Läs mer: Ryssland skyller Ukrainakriget på Sverige

Bakgrund.Svenskar portas från Ryssland

• Åtta svenska medborgare har av ryska myndigheter satts upp på en lista tillsammans med andra EU-medborgare som inte kommer att beviljas visum till Ryssland, om de söker sådant. Det uppgav UD för DN på fredagskvällen.

• Utrikesminister Margot Wallström (S) krävde i helgen en rysk förklaring till varför åtta svenska medborgare inte längre är välkomna till landet.

• Ett infekterat husbråk och Ukrainakonflikten. Det här är några av anledningarna till att åtta svenskar har hamnat på Rysslands svarta lista, enligt förre Moskvaambassadören Sven Hirdman. ”Det är ett ryskt propagandautspel”, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.