Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/moskva-dumpar-konstgjord-sno-pa-gatorna/

Världen

Moskva dumpar konstgjord snö på gatorna

Bild 1 av 4 Myndigheterna har lagt ut konstsnö på Tverskaja-gatan i Moskva – hittills i vinter har det varit ovanligt varmt i den ryska huvudstaden.
Foto: Vyacheslav Prokofyev/TASS/Sipa USA
Bild 2 av 4
Foto: TASS
Bild 3 av 4 Myndigheterna har lagt ut konstsnö på Tverskaja-gatan i Moskva - hittills i vinter har det varit ovanligt varmt i den ryska huvudstaden.
Foto: TASS
Bild 4 av 4
Foto: TASS

Vintern i Moskva ska vara frostig och kall. I år har den istället slagit värmerekord. Nu dumpar myndigheterna konstsnö på Röda torget för att skapa julstämning.

Snö brukar vara den sista bristvaran i Moskva vintertid. Varje vinter sänds arméer av gårdskarlar ut för att skotta bort den, medan stadsborna klagar på det ymniga bruket av vägsalt.

I år lyser snön med sin frånvaro. Ända in i december har vi Moskvabor vandrat med lera upp till fotknölarna. Elva grader i början av november, fem grader den 18 december. Det är den högsta decembertemperaturen som har uppmätts i Moskva sedan 1886.

Samtidigt rapporterar ryska sociala medier om hur myndigheterna skickar ut snöröjningsmaskiner för att röja bort obefintlig snö. Att maskinerna skickas ut betraktas som ett tecken på korruption. Ryska tjänstemän tjänar pengar på alla stora utgifter i budgeten eftersom de ”belönas” av företagen som vinner upphandlingarna. Då är det viktigt att alla planerade utgifter också realiseras, oavsett om det behövs eller inte.

Många misstänker att det är den här sortens otkat (företag betalar tjänstemän för att vinna upphandlingar) som ligger bakom plötsliga lastbilstransporter av konstsnö i centrala Moskva. Myndigheterna själva har meddelat att de bara ”hjälper naturen på traven”. 

Snön dumpades på Röda torget och Tverskaja-gatan och omgärdades omedelbart av järngrindar för att ingen, får man förmoda, skulle stjäla den. Myndigheterna motiverar satsningen med att snön behövs för att skapa nyårsstämning. Den ska bland annat användas för att bygga backar där barnen ska få åka pulka.

För två år sedan led Moskva av den snörikaste vintern i mannaminne. Även ifjol jobbade tiotusentals gårdskarlar dygnet runt för att hålla gatorna snöfria. Den ryska huvudstaden går emot sin varmaste vinter på över hundra år. Samtidigt håller president Vladimir Putin fast vid att människans roll i den globala uppvärmningen inte är bevisad.

Den importerade snön i Moskva har lett till rena fyrverkeriet av skämt på ryska sociala medier. 

”Här är all snö man kan hitta i Moskva. Den vaktas på Röda torget”, skriver en Moskvabo på Instagram.

”Moskvabudgeten räcker till allt – också till att köpa snö”, skriver en annan.

”De dumpar snö på Tverskaja. Jag hoppas det är för att kunna hälla vägsalt på den”, rapporterar Moskovskie Novosti på Twitter.

Och i mitt Facebookflöde konstaterar en väninna resignerat: 

– Vi föddes för att illustrera Kafka. 

Några dagar senare snöade det.