Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Moskva visar upp bortförd estnisk agent

En estnisk säkerhetspolis som förts över gränsen till Ryssland i en kommandoräd visades på söndagen upp i rysk tv. ”Vi gör allt för att försöka få honom fri”, säger Harrys Puusepp, presstalesperson vid den estniska säkerhetspolisen Kapo, till DN.

Klockan 9 i fredags slogs all radio- och telefontrafik ut vid gränskontrollen i Luhamaa i sydöstra Estland.

– Beväpnade män från Ryssland tog sig in på estniskt territorium, detonerade rökgranater och förde under pistolhot bort en underrättelseofficer, säger Harrys Puusepp.

Mannen som fördes bort heter Eston Kohver och är 43 år.

– Han utreder gränsöverskridande brottslighet, smuggling och korruption, säger Harrys Puusepp.

Estniska och ryska gränsvakter genomförde i helgen en gemensam inspektion vid gränsen för att fastställa vad som hänt.

– Man var överens om att gränsen till Estland korsats på ett otillåtet sätt, säger Harrys Puusepp.

Rysslands säkerhetstjänst, FSB, ger trots det en helt annan version av händelseförloppet. Den hävdar att Kohver greps på den ryska sidan. Där ska han ha befunnit sig för att rekrytera agenter åt Estland. När han frihetsberövades ska han ha varit beväpnad med en pistol av märket Taurus. På sig hade han också dold inspelningsutrustning och motsvarande 46.000 kronor i kontanter, enligt FSB.

– Påståendet om att han är spion och att han greps på den ryska sidan är falska, säger Harrys Puusepp.

I det ingenmansland som finns mellan den estniska och ryska gränsen finns spår som visar att gränsen kränkts och tecken på strid, enligt Puusepp.

Har övervakningskameror fångat händelsen på bild?

– I det här läget gör vi allt vi kan för att få hem den estniske medborgaren. Vilka bevis vi har vill vi i detalj inte kommentera, säger Harrys Puusepp.

Estlands utrikesdepartement (UD) hade på måndagen ännu inte varit i kontakt med Eston Kohver trots upprepade förfrågningar till ryska myndigheter, enligt Kapo.

Bortförandet av Eston Kohver ägde rum bara två dagar efter att Barack Obama besökt Estland. Vid mötet med Estlands regering underströk den amerikanske presidenten att de baltiska staterna – där det finns en oro efter Rysslands agerande i Krimkrisen – kan räkna med USA:s stöd. Uttalandet följde på tillkännagivandet att Nato beslutat bilda en ”spjutspetsstyrka” med kort insatstid som ska vara baserad i Östeuropa.

När Eston Kohver på söndagen visades upp i rysk tv stod det klart att Ryssland avser att stå fast vid uppgifterna om att en spion gripits i landet, skriver Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.