Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Möss i fallskärm damp ned på ö

Foto: Eric Talmadge/AP

Runt 2.000 döda möss utrustade med fallskärmar av silkespapper har släppts från helikoptrar över en amerikansk flygbas på Guam. Operationens syfte är att döda ormar på Stillhavsön.

Mössen har fyllts med 80 milligram paracetamol – ett febernedsättande och smärtstillande läkemedel. För en natträdsnok, operationens måltavla, är dosen dödlig.

Muskadavren singlade ned över Guam i fallskärmar av kartong och silkespapper.

– Kartongen är tyngre än silkespappret och öppnar sig som en hästsko. Den singlar sedan ned och fastnar i bästa fall i trädkronorna. När de väl hänger i trädkronorna har ormarna möjlighet att nappa på betet, säger Dan Vice, biolog på USA:s jordbruksdepartement, till den amerikanska nyhetskanalen NBC News.

På Guam finns det uppemot två miljoner ormar, enligt USA jordbruksdepartement. Musoperationen anses vara den mest effektiva för att minska beståndet utan att andra djur på ön påverkas, som rådjur och vildsvin.

– Det skulle kräva 500 beten för att döda en gris och 15 för att döda en katt, säger Dan Vice till Pacific Daily News.

En del av de döda mössen har även försetts med radiosändare. Syftet är att biologerna ska kunna se om ormarna sväljer betet eller ej.

– Om [metoden att minska ormbeståndet] visar sig framgångsrik kan vi genomföra den i större skala, över större delar av Guam, säger Dan Vice.

Natträdsnokarna (Boiga irregularis) tros ha anlänt till ön med amerikanska krigsfartyg för runt 60 år sedan. Sedan dess har de blivit en så kallad invasiv art som orsakat stor skada i den lokala faunan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.