Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mosuldammen i Irak kan kollapsa när som helst

Foto: Khalid Mohammed/AP

Mosuldammen i Irak är nu närmare en kollaps än någonsin. Brister dammen kan det hota uppemot en miljon människor i området.

Redan 2007 skrev DN om dammen som hotade att dränka den irakiska staden Mosul och hota över en miljon människors liv.

Dammen, som började byggas år 1981 och stod klar 1985 var en av Saddam Husseins grandiosa projekt. Dammen är byggd på en ostadig grund av kalksten och gips. Då man under början av projektet valde att snabba på byggprocessen utelämnades viktiga detaljer vilket gjort att sprickor och hål uppstått i dammen. Dessa måste nu tätas med betong varje dag.

Den irakiska ingenjören Nadhir al-Ansari arbetade med dammen i Irak under åttiotalet. Han bor i dag i Sverige och arbetar vid Luleås universitet, där han föreläser och forskar inom geoteknik.

– Situationen för dammen i dag är mycket kritisk, säger Nadhir al-Ansari.

För DN beskriver han både det värsta och bästa tänkbara scenarierna som kan komma att ske.

– Vid det värsta scenariot brister dammen och den 18 meter höga flodvågen når Mosul inom fyra timmar. Runt 70–75 procent av staden förstörs. Flodvågen fortsätter sedan mot Bagdad där den sjunker till runt fyra meter. Dödstalen av vågen kan bli runt en miljon även om jag tror att det blir mer än så.

– Vid det bästa scenariot släpper de ut så mycket vatten de kan. Flodvågen når Mosul men inte längre än så och förstör drygt 50 procent av staden, säger han.

I augusti 2014 tog IS över kontrollen av dammen under några veckor. Under perioden kunde inga reparationer utföras och dammens tillstånd försämrades ytterligare. Innan IS tog över arbetade runt 300 ingenjörer med reparation av dammen. Idag är bara 40 procent av dessa tillgängliga efter IS härjningar i området. Terrorgruppen befinner sig i dag bara fem kilometer från området vilket ytterligare förhindrar arbetet då den så viktiga betongen riskerar att inte nå fram till dammen, berättar Nadhir al–Ansari.

I april ska Nadhir al–Ansari till Rom för att föreläsa med ett team av forskare från Luleå universitet. Världens ledande dammexperter kommer där att samlas för att diskutera en plan för att hitta den bästa möjliga lösningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.